Van bankrendszer, amit padlóra küldhet a görög válság

euró drachma görög bankjegy
Vágólapra másolva!
A Macedón bankrendszer erősen függ Görögországtól. Ha a görög tulajdonú bankok összeomlanak, a macedón kormánynak a GDP három százalékának megfelelő összeget kell majd a feltőkésítésükre fordítani.
Vágólapra másolva!

Macedónia bankrendszerének körülbelül 20 százaléka görög kézben van, az egyik legnagyobb macedón bank, a Stopanska Banka tulajdonosa a görög központi bank. Ha a görög bankrendszer összeomlik, az hatalmas kiadást jelent majd a Macedón államnak, figyelmeztet közleményében Demetrios Efstathiou, az ICBC Standard Bank elemzője.

Bankpánik lesz

A legrosszabb forgatókönyv szerint a görög tulajdonú macedón bankok össze fognak omlani, amikor a betétesek tömegesen veszik ki a pénzüket. A macedón központi bank és a kormány ezután átveszik e bankok irányítását.

A központi bank ekkor szembesül azzal, hogy a görög tulajdonú bankokban nincs tőkefedezet,

jósolja az elemző.

A macedón bankrendszer erősen függ Görögországtól Forrás: http://galleryhip.com/

A GDP 3 százaléka

A fenti forgatókönyv alapján a macedók kormánynak körülbelül 250 millió eurót kell majd összeszednie, hogy feltőkésítse a bedőlt bankokat.

Ez a teljes Macedón GDP 3 százaléka.

Persze csak akkor úszhatják meg ennyivel, ha a bankpánik nem érint más, nem görög tulajdonú hitelintézeteket, és ha a görög tulajdonú bankokból kivett pénz a rendszerben marad, vagyis az emberek más bankokba viszik át.

Ezért különösen fontos lesz, hogy a macedón jegybank hogyan kezeli majd a válságot,

különösen, hogy a közelmúlt politikai válsága miatt megrendült a bizalom Macedóniában. Szerencsére a politikai válság elmúlóban van, véli az elemző, mivel Macedóniában megállapodás született arról, hogy legkésőbb 2016 áprilisáig új választásokat tartanak.