Van egy fontos politikus, aki nem fél a görög csődtől

Görögország, választás 2015.
Athén, 2015. január 26. Alekszisz Ciprasz, a görög Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) vezetője köszönti támogatóit a párt athéni székházában 2015. január 25-én, miután a Sziriza megnyerte az előre hozott parlamenti választásokat. (MTI/EPA/Michael Kappeler)
Vágólapra másolva!
Az eurócsoport legutóbbi, Görögország miatt tartott csúcstalálkozóján annyit sikerült elérni, hogy a résztvevők megegyeztek a következő csúcstalálkozó időpontjában. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök biztos benne, hogy lesz megegyezés. Berlin kész az utolsó pillanatig tárgyalni, bár a német lakosság már inkább szabadulna Görögországtól.
Vágólapra másolva!

Lesz megoldás a görög adósságválságra, olyan, amivel Görögország az eurózóna tagja maradhat és a növekedés is újra beindulhat, mondta Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök, tudósít a Reuters.com.

– közölte a görög miniszterelnök hivatala.

Berlin tárgyalni fog

Berlin az utolsó pillanatig tárgyalni fog Athénnal, jelentette be Peter Altmeier, Angela Merkel német kancellár kabinetfőnöke. Altmeier szerint a német kormány nem akarja, hogy

Reménykednek abban, hogy Görögország végre úgy fog viselkedni, mint más, hasonló helyzetben lévő országok, például Spanyolország, Portugália és Írország.

A németek nem akarják a görögöket

Eközben Angela Merkel egyre nagyobb ellenállással néz szembe saját pártján belül is, ami Görögország újabb megmentését illeti. Ráadásul egy nemrég végzett közvélemény-kutatás szerint

a német lakosságban már többségben vannak azok, akik szeretnék, ha Görögország kilépne az eurózónából.

Németország nem csak az unió legnagyobb befizetője, de Berlin adja a legtöbb pénzt a pénzügyi segélyalapba is, és ők a görögök legnagyobb hitelezői.

Nem lesz haladék

Az eurócsoport vezetői hétfőn azért tartanak csúcstalálkozót, mert június 18-án, csütörtökön nem sikerült megegyezésre jutni a Görögországnak nyújtandó újabb hitelről. Athénnak 1,6 milliárd eurót kell törlesztenie június végéig a Valutaalapnak, Christine Lagarde IMF-igazgató azt mondta, szó sem lehet arról, hogy haladékot adjanak Görögországnak.

Ciprasz még mindig biztos benne, hogy lesz megegyezés Forrás: MTI/EPA/DPA/Michael Kappeler

Az összeomlás szélén a bankrendszer

A görög bankrendszer is az összeomlás szélére került, az emberek ugyanis három nap alatt kétmilliárd eurót vettek ki a pénzintézetekből. Az Európai Központi Bank (EKB) ezután extra likviditást biztosított a görög bankoknak, de csak egymilliárd euró összegben.

Ha a görögök továbbra is több pénzt vesznek ki a pénzintézetekből, mint amekkora likviditást az EKB biztosít a bankoknak, akkor a görög kormány kénytelen lesz korlátozni a pénzfelvételeket.

Az EKB igazgatóságának egyik tagja azt nyilatkozta, nem biztos, hogy a görög bankok ki fognak tudni nyitni június 22-én, hétfőn.

Szavazzon!

Ön szerint igaza van Ciprasznak, lesz megegyezés?