Enyhén nőttek idén a keresetek

forint pénz pénzügyek pénztárca bankkártya bankjegy papírpénz érme apró aprópénz pénz pénzügyek pénztárca bankkártya papírpénz érme apró aprópénz
Vágólapra másolva!
Bruttó 241 600 forintot keres egy átlagos magyar a KSH adatai szerint. 2011 óta alig kilenc százalékkal nőttek az átlagkeresetek.
Vágólapra másolva!

Az idén január-áprilisi időszakban 3,9% százalékkal voltak magasabbak az átlagkeresetek a tavalyi év azonos hónapjaihoz képest - derül ki a KSH adataiból. Ez nagyrészt a minimálbér megemelésének köszönhető, valamint annak, hogy bővült a közfoglalkoztattottak száma.

A magánszektor jobban fizet

Az átlagos magyar munkavállaló havi bruttó 241 600 forintot keres. Ennél valamivel jobban keresnek a versenyszférában dolgozók, ők átlagosan bruttó 258 900 forintot kapnak. A legrosszabb bért a költségvetési szférában dolgozók kapják: a közmunkásokkal együtt átlagosan 208 400 forint a fizetésük - igaz, ha a közmunkásokat nem számoljuk, nem olyan rossz a helyzet, az egyéb közalkalmazottak átlagos bére 237 700 forint.

Bérkompenzáció is javított

A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 192 ezer fő – az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó – kompenzációban részesült, összege átlagosan 10 100, illetve 9500 forint volt. Ez szintén hozzájárult az átlagbér növekedéséhez, csakúgy, mint az egyes ágazatokban fizetett rendszeres (prémiumok nélküli) bér növekedése. Utóbbi a nonprofit szervezeteknél növekedett a legtöbbet, a közfoglalkoztatottakat is számítva 7,1 százalékkal ffizetnek többet ezek a szervezetek.

Tavaly óta körülbelül olyan mértékben nőttek az átlagbérek, mint az elmúlt években is. 2011-ben péládul 211,1 ezer forint volt az átlagfizetés, ehhet képest összesen közel kilenc százalékkal nőttek a keresetek.