Csütörtökön tárgyalnak tovább a görögökről

Greece 2015 elections Euro crisis Left EURO Elections Parliamentary election Alexis Tsipras SQUARE FORMAT
Görögország
Alexis Tsipras leader of the radical left main opposition party Syriza talks in the polling station for Greece general elections in Athens, 25 January 2015. Greece's leftist, anti-austerity Syriza party and her leader Alexis Tsipras, has widened its lead at the top for the 25 January 2015 elections- riding a wave of anger over austerity measures imposed as a condition for an international bailout. Photo: Michael Kappeler/dpa
Vágólapra másolva!
Nem hétfő este lesz a görög dráma utolsó felvonása, az eurócsoport pénzügyminiszterei nem tudtak dűlőre jutni a görög válság ügyében, ezért június 25-én, csütörtökön újabb csúcstalálkozó lesz, de azért a hétfő estit is megtartják. A görög javaslatok az uniós pénzügyi vezetők szerint jó alapot jelenthetnek a tárgyalásokhoz.
Vágólapra másolva!

Sorsdöntő lehet az eurócsoport vezetőinek hétfő esti csúcstalálkozója Görögország számára. Előtte lesz egy kisebb eurócsoport-találkozó is, amelyen csak a pénzügyminiszterek vesznek részt, előtte pedig egy még kisebb, ahol Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök találkozik országa hitelezőivel: Christine Lagarde IMF-vezérrel, Mario Draghival, az Európai Központi Bank elnökével, Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, és Jeroen Dijsselbloemmel, az eurócsoport elnökével.

Lesz csőd, vagy nem lesz?

A találkozók tétje elvileg az, hogy csődbe megy-e Görögország, ha igen, akkor mikor és milyen formában. Illetve ha nem megy csődbe, akkor milyen feltételekkel mentik meg a hitelezői.

Gyakorlatilag viszont rendkívül valószínűtlen, hogy hétfőn konkrét megállapodásra jussanak a felek.

A tárgyalások megkezdése előtt szinte minden vezető ezt mondta, Angela Merkel német kancellártól Jean-Claude Junckeren keresztül Francois Hollande francia elnökig és az eurócsoport helyszínre érkező pénzügyminisztereiig.

Juncker sem bízik a hétfői megegyezésben Forrás: AFP/Francois Lenoir

Annyira nem sürgős

A megegyezés egyébként nem is annyira sürgős, abban az értelemben, hogy Athénnak még legalább napjai vannak a csődig, de az is lehet, hogy hetei.

Hogy pontosan hogy állnak, azt csak a görög kormány tudja.

Az IMF-nek június végéig kell törleszteniük 1,6 milliárd eurót, de a Bloomberg közgazdászai úgy számolnak, könnyen lehet, hogy ezt a pénzt még össze tudják kaparni.

Nehéz nyár lesz

A júliust viszont már biztosan nem tudják túlélni külső segítség nélkül: abban a hónapban esedékes egy újabb, szűk félmilliárd eurós törlesztés az IMF felé, és ami sokkal komolyabb, 3,5 milliárd eurót kell visszafizetniük az Európai Központi Banknak (EKB). Augusztusban szintén az IMF-nek és az EKB-nek kell majd törleszteniük, összesen 3,5 milliárd eurót.

Tehát összesítve Görögország nyári kötelezettségeit:

  • Június: 1,6 milliárd euró.
  • Július: 3,9 milliárd euró.
  • Augusztus: 3,5 milliárd euró.
  • Összesen: 9 milliárd euró.

Valószínűtlen a megegyezés

A hétfői megegyezés azért is valószínűtlen, mert Athén ugyan már vasárnap éjjel elküldte javaslatait a hitelezőknek, de hétfő reggel kiderült, hogy véletlenül rossz dokumentumot küldtek el, a frissített változat néhány ponton különbözik a korábbitól. Michael Noonan ír pénzügyminiszter szerint a kavarodás miatt az eurócsoport nem tudott felkészülni a tárgyalásokra.

A görögök először rossz dokumentumot küldtek el Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Újabb találkozó lesz

A találkozó előtt több pénzügyminiszter már arról beszélt, hogy valószínűleg újra összeülnek még a héten. Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport elnöke ezt a találkozó előtt nem erősítette meg, de azt mondta, a görög javaslatok kései beérkezése miatt hétfőn már

Hans Jörg Schelling osztrák pénzügyminiszter csak annyit tett hozzá tréfálkozva, hogy lassan ideje lenne, ha Athén állná a találkozók cechét.

A legpesszimistább előrejelzést Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter adta, aki szerint egyáltalán nem kaptak új javaslatokat, abban az értelemben, hogy a javaslatok nem jelentenek lényegi előrelépést a korábbiakhoz képest.

Három nap múlva folytatják

A pénzügyminiszterek találkozója után Jannisz Varufakisz görög pénzügyminiszter anélkül hagyta el a helyszínt, hogy nyilatkozott volna a sajtónak. A tárgyalás után Jeroen Dijsselbloem és Pierre Moscovoci, az Európai Bizottság gazdasági biztosa beszéltek, bejelentették, hogy

június 25-én, csütörtökön újabb csúcstalálkozó lesz.

Az eurócsoport konzenszusa szerint a görög javaslatok

de ahhoz későn érkeztek, hogy egy hétfői áttöréshez elegek legyenek. Arra viszont jó alapot jelentenek, hogy a befagyott megbeszélések újrainduljanak.

A Guardian elemzője jó jelnek tekinti, hogy Jeroen Dijsselbloem nem feddte meg a görögöket, amiért kavarodást okoztak a két változatban elküldött reformcsomaggal. Sőt, az eurócsoport elnöke azt mondta,

Annak ellenére, hogy a pénzügyminiszterek nem tudtak dűlőre jutni, a nagyobb csúcstalálkozót, ahol az eurócsoport több vezetője is részt vesz, megtartják hétfő este.

Jól fogadták a javaslatokat

A görög kormány már vasárnap este elküldte reformcsomagját (mint utóbb kiderült, ez nem a végleges verzió volt), ezt az érintettek még jól fogadták. Pierre Moscovici például azt mondta,

A reformcsomagra a piacok is jól reagáltak, az európai részvények kilőttek a nyitásban, erősödik az euró, a régiós devizák és a forint is. A távol-keleti tőzsdék szintén emelkedtek.

A gazdasági biztosnak tetszett a reformcsomag Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Nyugdíj és áfa

A javaslatcsomagban a görög kormány a következőket ajánlotta:

  • A nyugdíjkorhatárt fokozatosan 67 évre emelnék, és csökkentenék a kedvezmények számát.
  • A legmagasabb áfakulcs 23 százalék lenne, az alapvető élelmiszereké és az energiáé 13, a gyógyszereké és a könyveké 6.

Ami a nyugdíjkorhatár emelését illeti, a kulcsszó a fokozatosan: a görög javaslatból nem derül ki, hogy mennyi idő alatt akarják végigvinni az emelést. A hitelezők eddig a 6 százalékos áfakulcs teljes megszüntetését sürgették, a mostani javaslatban viszont a görög kormány több terméket sorolna a legmagasabb áfakulcs alá.

Ami a csomagból maradt

A tárgyalásokon a tét első körben az a 7,2 milliárd euró, ami a szintén június végén kifutó mentőcsomagból még hátra van. Ezt a pénzt Athén eddig azért nem kapta meg, mert az új kormánypárt,

a Sziriza nem volt hajlandó folytatni az elődje által elkezdett megszorításokat, amik a mentőcsomag feltételét jelentették.

Legfeljebb a nyárra elég

Ha a görögök meg tudnak egyezni a hitelezőikkel, akkor ezt a pénzt felvehetik. Ebből az augusztusban esedékes törlesztéseket talán még ki tudnák fizetni (ahogy fentebb összesítettük, augusztus végéig körülbelül 9 milliárd euró kötelezettségük van), de szeptemberre nagyjából ott tartanának, ahol most vannak.

Abból a pénzből, ami az előző csomagból maradt, legfeljebb a nyarat húzhatják ki a görögök Forrás: AFP/Andreas Solaro

A hitelezők adnának pénzt

Éppen ezért a tárgyalások már nem is csak erről a 7,2 milliárd euróról szólnak:

Görögország hitelezői készek kitolni a jelenleg futó mentőcsomag lejáratát fél évvel, a keretet pedig megemelni 18 milliárd euróval,

emlékeztet a Guardian. A hitelezők a görög adósság hosszabb távú átütemezéséről is hajlandóak tárgyalni, feltéve, hogy a megszorításellenes Sziriza hajlandó kompromisszumot kötni, és kész komoly reformokba belevágni.

A Sziriza ugyanakkor megszorításokat nem akar vállalni, egyrészt mert megszorításellenes programmal nyerte meg a választásokat, másrészt mert úgy látják, további megszorítások mellett a gazdaság nem fog tudni nőni.