Megvan, mit ajánlanak a görögök

Syriza leader Alexis Tsipras greets supporters following victory in the election in Athens on January 25, 2015. Greek Prime Minister Antonis Samaras said the nation "had spoken" in handing victory to the anti-austerity Syriza party, and said he hoped the
Alekszisz Ciprasz szerint a görög nép történelmet írt
Vágólapra másolva!
A nyugdíjkorhatár fokozatos emelését, a kedvezmények csökkentését és az áfarendszer átalakítását ajánlja Görögország a hitelezőinek. A hitelezők jól fogadták a javaslatcsomagot, de uniós tisztségviselők, a német kancellár és a francia elnök szerint valószínűtlen, hogy a felek ma megállapodásra jussanak.
Vágólapra másolva!

A Reuters hírügynökség megtudta, hogy milyen reformjavaslatokkal állt elő a görög kormány az eurócsoport vezető politikusainak csúcstalálkozója előtt:

  • A nyugdíjkorhatárt fokozatosan 67 évre emelnék, és csökkentenék a kedvezmények számát.
  • A legmagasabb áfakulcs 23 százalék lenne, az alapvető élelmiszereké és az energiáé 13, a gyógyszereké és a könyveké 6.

Van még miről tárgyalni

Ami a nyugdíjkorhatár emelését illeti, a kulcsszó a fokozatosan: a görög javaslatból nem derül ki, hogy mennyi idő alatt akarják végigvinni az emelést. A hitelezők eddig a 6 százalékos áfakulcs teljes megszüntetését sürgették, a mostani javaslatban viszont a görög kormány több terméket sorolna a legmagasabb áfakulcs alá.

Nem ma lesz megállapodás

A Reuters uniós tisztségviselőktől úgy értesült, valószínűtlen, hogy a felek már ma megállapodásra jussanak.

Ugyanezt mondta egymástól függetlenül Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök is.

Jó irányba mutatnak

Az athéni kormány megállapodási javaslatai az államcsőddel fenyegető görög adósságválság ügyében

– mondta hétfőn Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági biztosa az Europe1 francia kereskedelmi rádióban adott interjúban.

A görög kormány, azt hiszem, végre megértette, hogy konkrét és erős ellenjavaslatokat kell benyújtania"

– mondta az EU-biztos.

"Görögország és az euró sorsa jelentős részben ma dől el" – fogalmazott a biztos néhány órával az előtt, hogy az eurózóna tagállamainak pénzügyminiszterei asztalhoz ülnek, a csúcsvezetők pedig este tárgyalnak a kérdésről.

A találkozóval kapcsolatos pozitív érzéseket Michel Sapin francia pénzügyminiszter is osztja, aki az RFI rádióban színvonalasnak nevezte a vasárnapi athéni előterjesztést.

A görögök átalakítanák a nyugdíj- és az áfarendszert Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Közel az államcsőd

A rendkívüli csúcs oka, hogy az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank által

Görögországnak nyújtott támogatási csomag június 30-án lejár, és ugyanezen a napon esedékessé válik egy 1,6 milliárd eurós görög törlesztési kötelezettség az IMF felé.

A törlesztést Athén nem tudná teljesíteni, így az államcsődöt csak akkor kerülheti el, ha a hitelezői trojka folyósítaná neki a mentőcsomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részletét.

Ez utóbbira a trojka azonban csak akkor hajlandó, ha a görög kormány vállalja, hogy hiteles és fenntartható gazdasági szerkezeti reformot valósít meg, a következő években növeli az elsődleges (vagyis a kamatterhek nélkül számított) államháztartási többletét a GDP arányában, fokozatosan kivezeti a bőkezű kiegészítéseket a nyugdíjrendszeréből, valamint egységesebbé teszi – az emelés jegyében – jelenlegi, "széttöredezettnek" minősített áfarendszerét.