Ha katás, erre figyeljen oda

BKV jármű formájú street food kocsik árulják a Ring nevű pékárut, a Budapest Bakery (Lendvai Ádám) termékét árulják az Erzsébet tér környékén 2015 május 26-án BKV jármű formájú street food kocsik árulják a Ring nevű pékárut, a Budapest Bakery (Lendvai Ádá
BKV jármű formájú street food kocsik árulják a Ring nevű pékárut, a Budapest Bakery (Lendvai Ádám) termékét árulják az Erzsébet tér környékén 2015 május 26-án
Vágólapra másolva!
A vállalkozások adóterheinek könnyítése és az adminisztráció csökkentése érdekében 2013-ban új adózási módszereket vezettek be. Az új lehetőségek választása esetén az adózó havonta egy összegű tételes adót vagy 16 százalékos vállalati adót fizet - írja a Nemzeti Adó-és Vámhivatal. Azért a katásoknak pár dologra nem árt odafigyelni.
Vágólapra másolva!

A kisadózó vállalkozások tételes adóját, azaz a katát az egyéni vállalkozó, egyéni cég, kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság és közkereseti társaság választhatja, akár év közben is.

25 ezertől 75 ezerig

A katás vállalkozásnak havonta egyösszegű tételes adót kell fizetni, mely kiváltja a vállalkozói szja-t, vállalkozói osztalékalap utáni adót, társasági adót, egyéni járulékokat és szociális hozzájárulási adót.

A főállású kisadózónak havonta 50 000 forintot, a nem főállású, mellékállású kisadózónak 25 000 forintot kell fizetni, melyet minden megkezdett naptári hónapra rendezni kell.

A főállású kisadózó magasabb összegű ellátásokért választhatja a magasabb összegű, havi 75 000 forint tételes adófizetését is.

Ha a kisadózó vállalkozás egész évben katás volt és a bevétele a 6 millió forintot meghaladta, úgy a tételes adón felül a 6 millió forint feletti bevétel 40 százalékát kell adóként megfizetni. Aki nem egész évben volt kisadózó, annak a 6 millió forintos értékhatár arányosan csökken.

A katát évközben is választhatja Fotó: Origo

A katás adózónak csak bevételi nyilvántartást kell vezetnie, melyet azzal is teljesít, ha a kiállított nyugtáit, számláit megőrzi. A bevallás helyett az adóévben elért bevételről nyilatkozatot kell tennie az adóévet követő hónap február 25-ig – írja a Nemzeti Adó-és Vámhivatal a közleményében.

A kata buktatói

A kata hatálya alá bármikor szabadon be lehet jelentkezni az év folyamán, a vállalkozás a bejelentkezés utáni hó első napjától adóalany; az új cégek viszont azonnal bejelentkezhetnek.

A kisadózóknak arra nagyon kell figyelni, hogy ugyanazon adóalanynak éven belül 1 millió forintot meghaladó összegben bocsát ki számlát, akkor mind a kisadózó, mind az üzleti partner adatszolgáltatásra lesz köteles. Garanciális szabályként a későbbiekben a kisadózónak kell ilyenkor bizonyítania, hogy esetében nem színlelt munkaviszonyról van szó.

A másik fontos dolog, hogy a katások bevételei nem származhatnak egy cégtől, mert akkor is ellenőrzésre számíthatnak.

A kiva max. 25 alkalmazottig választható

A kisvállalati adót, azaz a kivát, azok a vállalkozások választhatják, amelyek a bejelentkezéskor legfeljebb 25 főt foglalkoztatnak és 500 millió forintot nem haladja meg a bevétele és a mérlegfőösszege.

A kivát 25 alkalmazottig lehet választani Fotó: Szabó Gábor - Origo

A kivás vállalkozásnak mindössze 16 százalék kisvállalati adót kell megfizetnie, amivel kiváltja a nyereséget terhelő adót, valamint a bérek után fizetendő közterheket is. A kisvállalati adó egyik legnagyobb előnye, hogy a foglalkoztatással járó közterhek helyett alacsonyabb mértékű adófizetés terheli.