Budapest odaadta a Dagályt az államnak

Dagály uszoda, alapkőletétel, Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós istván főpolgármester, Julio Maglione, a FINA elnöke
Dagály uszoda ünnepélyes alapkőletétel 2015 május 15-én - résztvevők Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István főpolgármester, Julio Maglione, a FINA elnöke (alacsony, kopasz)
Vágólapra másolva!
Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés azt a garancialevelet, amely állami tulajdonba adja a vizes vb fő helyszínéül szolgáló Dagály Strandfürdőt. A Dagályért cserébe az állam átvállalja a BKV adósságát.
Vágólapra másolva!

Jóváhagyta a 2017-es, Budapesten megrendezendő vizes világbajnoksághoz kiadandó fővárosi garancialevelet június 23-ai, keddi ülésén a Fővárosi Közgyűlés, amely döntött arról is, hogy állami tulajdonba adják a világbajnokság fő helyszínéül szolgáló Dagály Strandfürdőt.

Az eredeti javaslathoz előterjesztői kiegészítést tett Tarlós István főpolgármester, valamint Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes,

ennek értelmében a főváros biztosítja, hogy a Dagály Strandfürdő tulajdonjogát az államnak átadják.

Erre – mint Tarlós István elmondta – azért van szükség, hogy a létesítményfejlesztési munkálatok elkezdődhessenek, és zökkenőmentesen lebonyolíthassák őket.

Budapest köszöni

A Fővárosi Közgyűlés – mint az elfogadott előterjesztésben olvasható – köszönetét fejezi ki az államnak "a települési önkormányzatok működési feltételeinek biztosítása során gyakorolt adósságkonszolidáció keretében a BKV Zrt.-nél a főváros korábbi vezetése által 2010. évet megelőzően felhalmozott adósságállomány átvállalása érdekében megtett intézkedésekért".

Az állam viszi a BKV adósságát is

A BKV Zrt. adósságának átvállalásáról szóló szerződésekről is döntött kedden a Fővárosi Közgyűlés.

Az elfogadott előterjesztés szerint az államháztartásért felelős miniszter az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-n keresztül legkésőbb 2015. június 30-áig megállapodást köt a BKV Zrt.-vel és annak hitelezőivel.

Az átvállalás teljesítésével a Fővárosi Önkormányzat által 2012 júniusában megkötött kezességi szerződések is megszűnnek.

Az állam viszi a Dagályt és a BKV adósságát Fotó: Szabó Gábor - Origo

A tartós finanszírozást meg kell oldani

Emlékeztettek arra, hogy az Országgyűlés által június 9-én megszavazott költségvetés-módosítás alapján a BKV Zrt. 52,3 milliárd forintos tőkeösszegű adósságállományát a kapcsolódó járulékokkal együtt az állam 2015. június 30-i hatállyal átvállalja. "Az adósságkonszolidációt követően a közösségi közlekedés finanszírozásával kapcsolatos tárgyalások tovább folynak a kormánnyal.

Az ennek eredményeképpen létrejövő tartós finanszírozási megállapodás megkötésével helyreállítjuk a BKV gazdálkodási egyensúlyát, és biztosítjuk a fővárosi tömegközlekedés tartós finanszírozását"

– olvasható a főpolgármester, Tarlós István által jegyzett előterjesztésben.