Kiszivárgott a hitelezők ajánlata a görög tárgyalásokról

imf hitelezők ajánlata a görögország
Vágólapra másolva!
Kiszivárgott a brüsszeli tárgyalásokról a dokumentum, amiből kiderül, pontosan mit várnak a hitelezők Görögországtól. A dokumentumban szó szerint pirossal javították ki a görög kormány korábbi javaslatait, és írták bele a sajátjaikat.
Vágólapra másolva!

Piros filccel ugrottak neki Görögország hitelezői Athén eredeti, június 22-én, hétfőn átadott ajánlatának. Ezt majdnem szó szerint kell érteni: a tárgyalásokról kiszivárgott dokumentumban pirossal kihúzták a nem tetsző részeket, és beírták, hogy mit hogyan tartanának elfogadhatónak. Az angol nyelvű dokumentumot itt lehet megnézni.

Pirossal javították át a görögök saját javaslatait Forrás: Origo

Július elsejétől

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy a hitelezőknek, különösen az IMF-nek, nem tetszik, amit a görögök az újabb hitelért kínálnak. Hogy pontosan mit ajánlottak, arról itt írtunk bővebben. Ezek a hitelezők követeléseinek főbb pontjai:

  • Minden változtatás a görög gazdaságban 2015. július elsejével lép életbe.
  • Az áfakiterjesztésből a GDP kerek egy százalékának megfelelő pénzt kell beszedni, többet, mint amennyit a görögök ajánlottak.
  • A nyugdíjreformmal 2015-ben a GDP 0,25-0,5 százalékának megfelelő pénzt kell megspórolni, 2016-tól egy százaléknyit.
  • A nyugdíjkorhatár-emelést 2022-re végre kell hajtani, egyéb szigorításokkal együtt.
  • A társasági adót 26-ról nem 29, csak 28 százalékra kell emelni.
  • A katonai kiadásokat nem 200, hanem 400 millió euróval kell csökkenteni.

A görögöknek nem fog tetszeni

Görögországban már a kormány ennél jóval lazább ajánlatainak hírére utcára vonultak a nyugdíjasok, az pedig szinte biztos, hogy a görög törvényhozásban még a Sziriza képviselői közt is lesz olyan, aki nem szavazna meg egy ilyen csomagot.