Milliós bírságot kapott egy bank a versenyhivataltól

Gazdasági versenyhivatal, GVH
Gazdasági Versenyhivatal (GVH).
Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 5 millió forint eljárási bírságot szabott ki a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank SA-ra, mert a vállalkozás megtagadta a versenyhivatal által a feltételezett jogsértés miatt alkalmazni kívánt bírság meghatározásához szükséges adatok szolgáltatását.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2012. április 11-én indított eljárást, amelyben a Magyar Bankszövetség és a Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt. közötti megállapodás alapján létrehozott és működtetett, 38 tagbank által nyújtott releváns és üzletileg érzékeny adatokra épülő bankközi adatbázist vizsgálja, emlékeztet közleményében a GVH.

Elhúzódott az eljárás

A GVH Versenytanácsa adatszolgáltatásra kötelezte a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank SA-t a tényállás feltárása érdekében, illetve a feltételezett jogsértés miatt kiszabható bírság maximumának hiteles meghatározása céljából.

Ám a vállalkozás nem tett maradéktalanul eleget e kötelezettségének, a versenyhivatal ezért 5 millió forintos eljárási bírságot szabott ki.

A GVH úgy ítélte meg, hogy a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank SA magatartása nemcsak veszélyeztette a tényállás feltárását, hanem a versenyfelügyeleti eljárás elhúzására is irányult, illetve azt eredményezte.

Lényeges adatokban hiányos

A GVH Versenytanácsa súlyosnak értékelte a jogellenes magatartást, hiszen a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank SA adatszolgáltatása így olyan lényeges adatokban hiányos, amelyek nélkülözhetetlenek a tényállás tisztázásához – valamint a feltételezett jogsértés miatt alkalmazni kívánt szankció meghatározásához –, és e hiányosság más forrásból nem pótolható.

A bank nem adott át minden kért adatot a GVH-nak Forrás: Szabó Balázs [origo]

A bank kért tájékoztatást

A GVH Versenytanácsa figyelembe vette a bírság kiszabásakor, hogy a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank SA ugyan kért tájékoztatást a GVH-tól az adatkérő végzés értelmezésével összefüggésben az adatszolgáltatás előtt, ám

a GVH kifejezett, részletes írásos tájékoztatásának kézhezvételét követően sem változtatott az általa alkalmazott téves értelmezésen,

s nem kísérelte meg, hogy megfelelően teljesítse adatszolgáltatási kötelezettségét.

A bank bírósághoz fordult

A Crédit Agricole Corporate and Investment Bank SA bírósághoz fordult az eljárási bírság kiszabásáról szóló végzéssel szemben.