Hajnalban is egyeztettek a görög válságról

Vágólapra másolva!
Szerda estétől csütörtök reggelig több fordulóban tárgyaltak magas, illetve szakértői szinten Athén és hitelezői a görög adósságkérdés rendezéséről, de nem tudni, hogy milyen eredménnyel.
Vágólapra másolva!

A hitelezőknek ez kevés

Nem szivárgott ki semmi arról, hogy sikerült-e bármiben közelíteni a véleményeket egymáshoz. Szerdán több tárgyalási forduló után az Európai Unió egyik illetékese arról beszélt, hogy a nemzetközi hitelezők csalódottak a nyugdíjrendszer, az áfa és a társasági adórendszer átalakítására tett görög javaslatok miatt. A hitelezők ezután ellenjavaslatot tettek, amelyek értesülések szerint az áfa megemelésére és a költségvetési kiadások csökkentésére vonatkoztak. Ezt az ellenjavaslatot a görög fél állítólag elutasította.

Keddeb nyugdíjasok tüntettek Athénban Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Nem jutottak dűlőre, sőt

Szerda este újabb kísérlet történt az ellentétes vélemények közelítésére. Összeültek az euróövezet pénzügyminiszterei, de az úgynevezett Eurócsoport tanácskozása alig több mint egy óra után félbeszakadt.

Ma még kétszer egyeztetnek

Értesülések szerint csütörtökön már reggel hat órakor technikai szintű újabb egyeztetést kezdődött, majd magasabb szinten 9 órakor folytatódnak a tárgyalások. Az euróövezeti pénzügyminiszterek ezután a tervek szerint 13 órakor ülnek össze, néhány órával azelőtt, hogy megkezdődik az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek csúcstalálkozója.