Várhatóan nem hitelez tovább a görög bankoknak az EKB

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank várhatóan úgy dönt mai ülésén, hogy abbahagyja a görög bankok likviditásának finanszírozását.
Vágólapra másolva!

Ezt gyorshírben közölte a BBC, és emlékeztetett arra, hogy a görög bankok erőteljesen függenek az EKB sürgősségi likviditási támogatásától (Emergency Liquidity Assistance – ELA).

Athén valószínűleg „kénytelen lesz banki szünnapot hirdetni hétfőre” – mondta egy meg nem nevezett forrás a BBC-nek.

Mint az Origo is beszámolt róla, kedden jár le a görög pénzügyi mentőprogram hatálya, és az eurócsoport elutasította a határidő meghosszabbítását.

A BBC gazdasági szerkesztője szerint a görög bankok már hétfőn súlyos helyzetben találhatják magukat, ha az EKB valóban elvágja a „köldökzsinórt”, és a kormány kénytelen lehet korlátozni azt az összeget, amelyet az ügyfelek kivehetnek a számlájukról. Ezt a lépést Athén eddig elutasította.

Milliárdokat vettek ki

Az elmúlt hetekben a görögök több milliárd eurónyi összeget vettek ki a számláikról, szombaton pedig hatalmas sorok kígyóztak az ATM-ek előtt.

Milliárdokat vettek ki a bankokból Forrás: AFP/Aris Messinis

Az EKB naponta küld pénzt a görög központi banknak, ami aztán szétosztja azt a többi jelentős pénzintézet között. Gyakorlatilag ezzel tartották életben a görög bankrendszert.

Jörg Schelling osztrák pénzügyminiszter „gyakorlatilag elkerülhetetlennek” nevezte Görögország kilépését az euróövezetből, bár szerinte ehhez az kell, hogy Athén előbb elhagyja az Európai Uniót.

Cikkünk folyamatosan frissül.