Brüsszel egyetért a görögökkel

Görögország
(FILES) A huge logo of the Euro currence can be seen in front of the former headquarters of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt am Main, western Germany, on June 22, 2015. The European Central Bank said on June 27 its governing council would meet imminently as Greece appears increasingly to be heading towards a default. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND
Vágólapra másolva!
A bejelentett görögországi tőkekorlátozásokat az Európai Bizottság elemezte, és az intézkedéseket indokoltnak tartja – közölte Jonathan Hill, az Európai Bizottság pénzügyi stabilitásért felelős tagja.
Vágólapra másolva!

A vizsgálatra azért volt szükség, mert a tőke szabad mozgása normális körülmények között nem korlátozható, ezt az uniós jog tiltja – mondta a biztos. A bizottság viszont úgy ítéli meg, hogy a pénzügyi és bankrendszer stabilitásának megőrzése olyan közérdek, ami indokolttá teszi a tőkekorlátozások átmeneti bevezetését.

– írja közleményében az uniós biztos.

Arányos intézkedések

Megítélése szerint a bevezetett intézkedések szükségesnek és arányosnak tűnnek, de hozzátette, hogy a görög gazdaság, az euróövezet és az Európai Unió egységes piacának érdekében a lehető leghamarabb vissza kell állítani a tőke szabad áramlását.

Az EU szerint az intézkedések szükségszerűek Forrás: AFP/Daniel Roland

Ahogyan arról az Origo beszámolt, Görögország a rendkívüli helyzetre való tekintettel határozott úgy, hogy az ország bankjai július 6-ig zárva maradnak, külföldre nem lehet pénzt utalni, görögországi bankkártyáról pedig legfeljebb naponta 60 eurót lehet felvenni. A külföldi bankkártyákra a korlátozás nem vonatkozik, azokkal tetszőleges mennyiségű készpénzt lehet felvenni, feltéve, hogy van elég euró a bankautomatában.