Itt a Lidl újabb dobása

2015.06.30. 12:33

A Lidl már harmadik éve hagyományosan támogatja a magyar gazdákat. Az áruházlánc mostantól, csak kizárólag Magyarországon termett görögdinnyét vásárol. Szakemberek szerint most ugyan kilónként 120-150 forint körül van a dinnye, a szezon végére, lényegesen olcsóbb lehet.

A kiváló minőségű magyar dinnye egészen a szezon végéig megtalálható lesz a diszkont-áruházláncban.

Idén jó dinnyetermésre számítanak a gazdákForrás: MTI/Rosta Tibor

A Lidl évek óta elsők között kezdi meg a magyar dinnye értékesítését, ez már a harmadik alkalom.

„Számunkra kiemelkedően fontos a magyar gazdák, aktuálisan a magyar dinnyetermelők segítése,

ez összhangban van üzletpolitikánkkal, a legkiválóbb minőségű termékek kínálatának biztosításával, és a két évvel ezelőtt elindított Lidl a magyar beszállítókért programunkkal is” – mondta Grósz Jenő, a Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke.

Most 150 forintért adják a dinnye kilóját, a szezon végére 70-80 forintig eshet az áraFotó: Marton Szilvia

Vegyünk magyar dinnnyét

Jövő héttől már nagy mennyiségű magyar dinnye kerül a piacra, ezért a Földművelésügyi Minisztérium arra kéri a vásárlókat, hogy ne Görögországból származó, hanem magyarországi dinnyét válasszanak. Nagy István államtitkár azt mondta korábban, a magyar dinnye frissebb a külföldinél és az ágazat 11 ezer családnak ad megélhetést.

Magyarországon 2014-ben körülbelül 6 ezer hektáron termeltek görögdinnyét a gazdák, ezen a területen 220 ezer tonna volt a termés. Sárgadinnyét megközelítőleg 500 hektáron termesztettek, a teljes termés 17 ezer tonna körült alakult.

Szuper lesz a termés

Exportra is jut az idei magyar görögdinnyetermésből, amely 220-240 ezer tonnányi is lehet - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke az M1 aktuális csatornának.

Küföldre is jut a magyar dinnyébőlFotó: Marton Szilvia

Ledó Ferenc szerint ez jó termésnek számít, így a szezon kezdete után, körülbelül 60-70 ezer tonnányit szállíthatnak elsősorban Lengyelországba, Csehországba és Németországba. A dinnye várható ára a szezon kezdetén valószínűleg 120-150 forint körül alakul,július végén 70-80 forintra eshet vissza.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK