Lemondással fenyegetőzik a görög kormányfő

Vágólapra másolva!
Lemondását helyezte kilátásba Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök arra az esetre, ha a görögök többsége igennel szavazna a nemzetközi hitelezők által Görögországgal szemben támasztott feltételekről tartandó vasárnapi népszavazáson - számolt be róla kedden a BBC brit közszolgálati televízió honlapján. Közben uniós források szerint Brüsszel újabb kísérletbe kezdett a görög adósságválság rendezésére. 
Vágólapra másolva!

Nem akarnak megszorításokat

"Ha a görög nép örökké folytatni akarja a megszorításokat, (...) tiszteletben fogjuk ezt tartani, de nem mi leszünk azok, akik végrehajtják" - mondta Ciprasz előző este az állami televízióban.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Forrás: Reuters


A radikális baloldali Sziriza párt vezetője arra buzdította a görögöket, hogy utasítsák el a hitelezők javaslatait,

és azt mondta, ez Görögországnak "erősebb fegyvereket" adna a kezébe a tárgyalóasztalnál. A kormányfő kijelentette, nem hisz abban, hogy a hitelezők a dél-európai ország eurózónabeli tagságának megszűnését akarják, mert ennek az ára óriási lenne.

Nem fizetnek

A Reuters brit hírügynökségnek egy görög kormányzati illetékes hétfőn azt mondta, Görögország nem fizeti vissza a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) a kedden esedékes 1,6 milliárd eurós tartozását.

Igent akartak Ciprasztól

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hétfőn úgy nyilatkozott: úgy érzi, becsapta őt a Ciprasz-kabinet, és arra szólította fel a görögöket, szavazzanak ellene. A görög sajtó kedden arról számolt be, hogy Juncker hétfő éjszaka újabb ajánlatot tett Görögországnak. Az athéni kormánynak küldött, hivatalosan meg nem erősített javaslat lényege: amennyiben Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök kész támogatni a hitelezők javaslatát és a vasárnapra kitűzött referendum előtt a szavazókat annak jóváhagyására, azaz "igen" szavazatra szólítja fel, az megnyithatja az utat a további tárgyalások, illetve az euróövezeti pénzügyminiszterek találkozója előtt.

Június 23-án az elkeseredett görög nyugdíjasok tüntettek Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Tüntetéssorozat Athénban

Hétfő este több tízezren tüntettek Athénban a görög parlament előtt, hogy szolidaritásukról biztosítsák Ciprasz kormányát. Kedd délutánra az ellentábor, az "igen" szavazatok támogatói hirdettek tiltakozó megmozdulást a görög fővárosba.