240 milliárd eurós békát nyelhetnek le Görögország hitelezői

Athén, 2015. június 30.
A hitelezők programját támogatók tüntetnek a parlament athéni épülete előtt, a Szintagma téren 2015. június 30-án, öt nappal a Görögország nemzetközi hitelprogramjáról tartandó népszavazás előtt. (MTI/AP/Pétrosz Karadjiász)
A hitelezők programját támogatók tüntetnek a parlament athéni épülete előtt, a Szintagma téren 2015. június 30-án, öt nappal a Görögország nemzetközi hitelprogramjáról tartandó népszavazás előtt
Vágólapra másolva!
Görögország csak jól járhatna egy államcsőddel, működőképességét ugyanis biztosítani tudja. A hitelezők kénytelenek lennének leírni 240 milliárd eurót, ezért valószínűleg nem engedik csődbe menni az országot.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap megerősítette, hogy Görögország nem törlesztette a keddi határidőre 1,5 milliárd euró értékű tartozását. Görögország ezzel hátralékba került, és csak akkor juthat újabb IMF-finanszírozáshoz, ha rendezte ezt a hátralékot. Az IMF 70 éves története során ez az első eset, hogy egy fejlett gazdaság nem tudta törleszteni tartozását.

Az lett volna meglepetés, ha fizetnek

A görög törlesztés elmaradása várható volt, miután korábban az athéni kormány egyértelművé tette, hogy külső segítség nélkül nem lesz pénze kifizetni tartozását. Megfigyelők biztosra vették a fizetés elmaradását azután, hogy megszakadtak a hitelezők és Görögország tárgyalásai, így az országnak nincs honnan előteremtenie a szükséges összeget

A hitelezők programját támogatók tüntetnek a parlament athéni épülete előtt, a Szintagma téren 2015. június 30-án, öt nappal a Görögország nemzetközi hitelprogramjáról tartandó népszavazás előtt Forrás: MTI/AP/Pétrosz Karadjiász

Összesen 240 milliárd a hitel

Görögország 2010 óta két mentőcsomagban összesen 240 milliárd eurós támogatást kapott az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF szervezésében összeállított hitelkeretekből. A 2010-ben indított második hitelprogram utolsó, 7,2 milliárd eurós részletének folyósítási feltételeiről egyeztettek az elmúlt napokban, de szombaton eredmény nélkül értek véget a tárgyalások, kedden éjfélkor pedig hivatalosan is lejárt a program. A görög kormány kedden az utolsó pillanatban a mentőcsomag meghosszabbítását kérte, de ezt az eurózóna pénzügyminiszterei elutasították.

Elhúzódhat a válság

Jogi értelemben vett államcsődre nem, elhúzódó válságra azonban számít Lentner Csaba közgazdász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója, aki erről az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában beszélt. Akár Athén, akár valamely hitelezője bejelenthetné a csődöt, de ha ez megtörténik, akkor az a leírások miatt

Görögország hitelezőinek 240 milliárd euró azonnali veszteséget jelentene, miközben a görög államnak megkönnyebbülés volna

- mondta.

Sorállás az ATM-eknél a napi apanázsért Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A szakember szerint a visszafizethetetlen mértékű hitelek és adósságszolgálat nélkül zökkenőmentes lenne az állam működése, hiszen Görögország az elmúlt években elérte, hogy kiadásait fedezzék a bevételek.

Nem hagyják

Lentner Csaba szerint "Görögországot nem hagyják csődbe menni", hiszen az ország - szemben Argentínával - euróövezeti tagként "csapatban játszik", ezért a felek majd "élnek egymás mellett és minden megy a végtelenségig tovább". Megjegyezte, hogy Görögországot - amely korábban már hétszer ment csődbe - az hozta a mostani helyzetbe, hogy az Európai Központi Bank és az IMF túlhitelezte.

Vasárnap népszavazás lesz

Egy szerdán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint a görögök többsége nemmel szavazna, ha már az utóbbi napokban megrendezték volna a vasárnapra kiírt népszavazást a külföldi hitelezők által megajánlott segélycsomagról, viszont e többség aránya jelentősen csökkent azóta, hogy bejelentették: a bankok ezen a héten nem lesznek nyitva.

Ennyi elég vagy vágjunk még? Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Pénzükhöz jutnak a nyugdíjasok

A kormány utasítására szerdán kinyitott mintegy ezer bankfiók az országban, de csak a nyugdíjasok számára, hogy pénzhez juthassanak. Sok nyugdíjasnak nincs bankkártyája, amellyel bankjegykiadó automatából vehetne fel pénzt. A felvehető maximális összeg 120 euró. A bankok előtt már szerdán korán reggel hosszú sorok álltak.

Nyugdíjasok sorszámért tülekednek egy athéni bankfiók bejárata előtt július 1-jén Forrás: MTI/AP/Daniel Ochoa De Olza

Beárazott csőd

A Fitch Ratings kedden a befektetésre nem ajánlott - spekulatív - osztályzati sáv mélyére süllyesztette Görögország államadós-besorolását. A nemzetközi hitelminősítő a magánhitelezőkkel szembeni törlesztési csőd beálltát most már valószínűnek tartja.