Nem engednék be a migránsokat az osztrák munkaerőpiacra

2015.07.01. 22:18

Ellenzi az osztrák munkaerőpiac migránsok előtti megnyitását Rudolf Hundstorfer szociális miniszter egy szerdán bemutatott gazdasági tanulmány eredményeire hivatkozva.

Tízezer plusz munkakereső

A minisztérium megbízásából a Wifo osztrák gazdaságkutató intézet által készített tanulmány azt vizsgálta, hogy milyen hatásai lehetnek annak, ha megkönnyítik a migránsoknak a munkahelyszerzést. Az intézet előrejelzése szerint a munkanélküliség rövid távon 0,23 százalékponttal növekedne, amely 33 ezer menekültkérelemmel számolva mintegy tízezer plusz munkakeresőt jelentene 2015-ben. A belügyminisztérium már 70 ezer kérelemmel számol az idén, ezért a tárcavezető indokolatlannak nevezte a piac megnyitását.

Jobb életben reménykednekForrás: MTI/AP/Gregorio Borgia

Majdnem 8 százalékos emelkedés 

Az osztrák munkaügyi hivatal (AMS) júniusi adatai szerint a 87 613 regisztrált külföldi munkanélküliből 17 122 migráns, a legtöbben Szíriából és Afganisztánból érkeztek. A migránsok három hónap tartózkodás után vállalhatnak ideiglenesen munkát Ausztriában. Júniusban a munkát keresők száma 381 898 volt, amely az előző év hasonló időszakához képest csaknem nyolcszázalékos emelkedés, a növekedés leginkább Bécsben, Alsó- és Felső-Ausztriában volt tapasztalható.

A nőknek különösen nehéz

A tanulmány szerint a migránsok munkaerő-piaci integrálása különösen a nők és a nemrég érkezettek esetében nehéz. A problémát leginkább a korábbi tanulmányaik elismerése és az amúgy is hosszú ideig tartó menekültügyi eljárás jelenti. A vizsgálat megállapította, hogy az érkezők számát nem befolyásolja, hogy egy országban mennyire nehezen lehet bejutni a munkaerőpiacra.

A Földközi-tengerből, Líbia partjainál kimentett bevándorlókForrás: MTI/AP/Gregorio Borgia

Az ellenzékben lévő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) nyilatkozata szerint a tanulmány csak megerősítette álláspontjukat, miszerint hiba lenne megnyitni a munkaerőpiacot.  A szintén ellenzéki NEOS liberális párt bírálta a jelentést és úgy véli: a kormány a migránsokat bűnbakoknak állítja be.  

Egyre többen érkeznek

Az SOS Mitmensch osztrák emberjogi szervezet arra figyelmeztetett, hogy integrációs és szociálpolitikai nehézségeket hozhat, ha a migránsoknak nem szabad a munkavállalás. A szociális és gazdasági minisztérium a szociális partnerekkel közösen július 13. és 17. között tartja az osztrák munkaerőpiac helyzetéről szóló találkozót. A Kurier című osztrák lap értesülései szerint konkrét intézkedésekre azonban csak ősszel kerülhet sor. Az elmúlt években jelentősen megnőtt a benyújtott menedékkérelmek száma Ausztriában: 2013-ban csaknem 18 ezret, tavaly nagyjából 28 ezret adtak be.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK