Brüsszel szerint nem korrekt a görög népszavazás kérdésfeltevése

Athén , Görögország , vélság, díszórség a parlament előtt.
Fotó:Dudás Szabolcs
2015.07.02.
Athén , Görögország , vélság, díszórség a parlament előtt. Fotó:Dudás Szabolcs 2015.07.02.
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szerint a vasárnapi görögországi referendumon szereplő kérdés nem tényszerű és jogilag sem korrekt. Ennek ellenére a legfontosabb az, hogy a görögök milyen jelzést küldenek Európának. A brüsszeli testület álláspontját az Európai Bizottság alelnöke, Valdis Dombrovskis fejtette ki.
Vágólapra másolva!

A Die Welt című német konzervatív napilapban pénteken megjelent interjúban az euróért felelős alelnök hangsúlyozta, hogy a népszavazáson a görögök olyan javaslatokról szavaznak, amelyek valójában nincsenek is napirenden.

A szavazópolgárokat az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap olyan hitelprogramjáról kérdezik, amelyek a megbeszéléseken a tárgyalóasztalon szerepeltek ugyan, de azokat az Eurócsoport nem hagyta jóvá, és nem is utasította el.

"Amikor Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök bejelentette a referendumot, még a tárgyalások kellős közepén voltunk" - mondta a lett bizottsági alelnök.

Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Dombrovskis hangsúlyozta ugyanakkor: a vasárnapi népszavazás tétje az, hogy a görögök milyen jelzést küldenek Európa többi részének. Az igen szavazatok győzelme azt jelentené, hogy szorosan együtt kívánnak működni az euróövezet többi országával az adósságválság megoldása érdekében. Amennyiben viszont a nem szavazatok lesznek többségben, az a fennálló nézeteltéréseket még inkább kiélezné, és a megoldást még nehezebbé tenné.

Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Az alelnök határozottan cáfolta Ciprasz kormányfőnek azt az állítását, hogy a nem voksok győzelme erősítené Görögország tárgyalási pozícióit. Dombrovskis szerint ennek éppen az ellenkezője igaz. Egy ilyen forgatókönyv esetén az ország pénzügyi stabilitásának helyreállítása még komplikáltabbá és még költségesebbé válna.

Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Az Európai Bizottság azonban - mint a lett politikus hozzáfűzte - ebben az esetben is kész tovább tárgyalni. "Eddig is hangsúlyoztuk, hogy az ajtó nyitva áll" - jelentette ki, de utalt arra: mindkét félnek konstruktív magatartást kell tanúsítania.

Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Az országnak az euróövezetből történő esetleges kiválásával, az úgynevezett Grexittel kapcsolatban a bizottság vezető politikusa kijelentette: "Azon dolgozunk, hogy Görögország az eurórégióban maradjon. Arra törekszünk, hogy megoldjuk a problémát, és nem kívánunk a rosszabb forgatókönyvekkel foglalkozni."

Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

"A görögországi helyzet ugyanakkor újabb bizonyítéka annak, hogy a gazdasági és pénzügyi uniót erősítenünk kell" - hangsúlyozta az Európai Bizottság lett alelnöke.