Telefonon beszélt Ciprasz és Putyin

Vágólapra másolva!
Oroszország azt reméli, hogy Görögország mielőbb megegyezik a hitelezőkkel - kommentálta a görögországi népszavazás eredményét Vlagyimir Putyin orosz államfő szóvivője hétfőn. A Kreml később arról tájékoztatott, hogy Vlagyimir Putyin államfő telefonon beszélt Alekszisz Ciprasz görög kormányfővel.
Vágólapra másolva!

Ciprasz hívta Putyint

A beszélgetést Ciprasz kezdeményezte. A két állami vezető a külföldi hitelezők által Görögországnak nyújtandó pénzügyi segítség feltételeit elutasító görögországi népszavazás eredményét, valamint "az orosz-görög együttműködés fejlesztésének egyes kérdéseit" vitatta meg.

Vlagyimir Putyin támogatásáról biztosította a görög népet

az ország előtt álló nehézségek leküzdésében" - olvasható a Kreml honlapján közzétett tájékoztatásban.

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő Forrás: AP/Petros Karadjias

A két oszág kapcsota szoros

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője azt hangsúlyozta újságírók előtt, hogy Moszkva tiszteletben tartja a görög állampolgárok akaratnyilvánítását. Hangsúlyozta, hogy Görögországhoz "történelmi, nagyon közeli kapcsolatok, meglehetősen szoros, többirányú partneri együttműködés" fűzi Oroszországot. Hozzátette, hogy nagy figyelemmel kísérik a görögországi eseményeket.

Athén nem kért pénzt

Kijelentette továbbá, Moszkva azt kívánja, hogy Oroszország görög partnerei

és olyan döntéseket hozzanak, amelyek a leginkább hozzájárulnak országukban a gazdasági és társadalmi stabilitáshoz". Arra a kérdésre, hogy amennyiben Görögország nem egyezik meg a hitelezőkkel, Moszkva nyújt-e neki pénzügyi támogatást, Peszkov közölte, hogy ezzel a kérdéssel inkább a görögökhöz kellene fordulni. Tagadta, hogy Athén pénzt kért volna Oroszországtól.

Orosz tüzérségi harcjárművek a győzelem napi katonai parádé egyik próbáján Moszkvában Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Többmilliárd euróról írtak

A Der Spiegel című német hírmagazin online kiadása viszont azt közölte még áprilisban, hogy Moszkva 3-5 milliárd eurót utal át Görögországnak előlegként a Török Áramlat görög szakaszának építésére. Peszkov és több magas rangú tisztségviselő ezt cáfolták.

Alekszisz Ciprasz először áprilisban látogatott el Oroszországba. A Moszkvában tartott megbeszélést követően Vlagyimir Putyin közölte, hogy nem vitatták meg a görög államadósság kérdését és Görögország nem kért gazdasági segítséget Oroszországtól. Ugyanakkor azt is kijelentette, hogy

lehet olyan helyzet, amelyben Moszkva "nagy közös tervekre" pénzt kölcsönözhet Athénnak.