Egyre kevesebb fuvar megy Görögországba

kamion
JONAKER 2015-07-03 A sand truck at work on an asphalt road near the city of Jonaker in Sweden, July 3, 2015. The high temperatures in Sweden have caused the asphalt to melt and become slippery. The National Road Administration has ordered the sand trucks out from their winter quarters to avoid traffic hazards Foto: Pontus Stenberg / TT kod / 11287
Vágólapra másolva!
Egy szolnoki fuvarszervező cég a múlt hónapban még indított teherautókat Görögországba, júliusra viszont nincs megrendelése a déli ország irányába. A célállomásról visszafordított kamionokról nem tudnak a magyarok, de a bankzárlat bevezetése óta előfordult, hogy fuvarokat állítottak le a cégek.
Vágólapra másolva!

A héten már nem indított kamiont Görögországba a szolnoki BI-KA Logisztika Kft., pedig a múlt hónapban még hat, áruval megrakott jármű is ment tőlük oda - mondta el az Origo érdeklődésére Horváth Dávid, a cég szállítmányozási csoportvezetője. Az utolsó görögországi szállítmányt június 26-án küldte el a cég.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Patrick Pleul

"Egyértelműen látszik, hogy a megrendelők attól tartanak,

áruikért senki sem tud majd fizetni helyben"

- mondta Horváth Dávid. Olyan esetről, hogy kamionok megrakodva fordultak volna vissza Magyarország felé, nem hallott a szakember.

Inkább megállt

Egy Magyarországon is tevékenykedő, nemzetközi hátterű fuvarszervező cégnél azt mondták az Origónak, hogy Európa felől nem álltak le teljesen a Görögországba irányuló szállítások, bár egy hete már jóval kevesebb kamion indul útnak arrafelé, mint korábban. A cégnél arról még nem hallottak, hogy bárki a célállomásról fordított volna vissza járművet fizetésképtelenségre hivatkozva. Tudnak viszont olyan esetről, hogy a görög bankok bezárása után a már úton lévő áruját inkább megállíttatta a megrendelő.

Vigyenek több pénzt

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületénél nem tudnak olyan szállítmányról, amelynek tulajdonosa akár a célállomásról, akár út közben rendelte volna vissza a kamiont. A szervezetnél érdeklődésünkre azt mondták, hogy ilyen esetről a kamionoscégeket képviselő nemzetközi szervezet, az IRU (International Road Transport Union) sem tájékoztatta őket.

Forrás: TT NEWS AGENCY/AFP/Pontus Stenberg

A genfi székhelyű IRU legutóbbi hírlevelében is csak arra figyelmezteti tagszervezeteit, hogy a kamionsofőrök hasonló óvatossággal induljanak útnak Görögországba, mint a turisták – például vigyenek magukkal a szokásosnál több készpénzt.

Továbbra is zárva

Az Origo Athénban tartózkodó tudósítói arról számoltak be, hogy a bankautomatáknál hosszú sorok állnak, több alapvető élelmiszerből, főleg rizsből hiány van. A bankfiókok továbbra is zárva vannak, bár eredetileg hétfőn már ki kellett volna nyitniuk. Az automatákból egy nap 60 eurót tudnak felvenni a görögök, de az ország bankszövetségének elnöke szerint ez a limit is csak péntekig, július 10-ig tartható. Utána elfogy a pénz, hacsak az Európai Központi Bank nem nyitja ki a csapot.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20150706-gorog-valsag-nepszavazas-allamcsod-gorogorszag-atheni-riport.htmlRizs nincs, sorban állás van Görögországbanhttp://www.investor.hu/news/20150706-napi-20-euro-limit-penzfelvetel-gorogorszag-tokekorlatozasok-bankzar-grexit.htmlElfogyhat a készpénz Görögországbanhttp://www.origo.hu/gazdasag/20150706-az-ekb-tovabb-folytatja-a-gorog-bankok-finanszirozasat-allamcsod-gorog-valsag.htmlAz EKB tovább folytatja a görög bankok finanszírozásáthttp://www.origo.hu/gazdasag/20150707-rendkivuli-csucstalalkozot-tartanak-az-eurozona-vezetoi.htmlÚj tervvel kell előállni Görögországnak