Fokozatosan kinyithatnak a görög bankok

Görögország válság,  bevásárlóközpont bankautómatájánál sorban álló görögök, 60 € készpénzt lehet naponta felvenni,  Nea Szmirni telpülésen, Athén elővárosában.
Fotó:Dudás Szabolcs
2017.07.03.
Görögország válság, bevásárlóközpont bankautómatájánál sorban álló görögök, 60 € készpénzt lehet naponta felvenni, Nea Szmirni telpülésen, Athén elővárosában. Fotó:Dudás Szabolcs 2017.07.03.
Vágólapra másolva!
Az egy hete zárva tartó görög bankok újranyitása fokozatosan történhet meg, az igénybe vehető szolgáltatások fokozatos bővítésével - mondta Dimitrisz Mardasz pénzügyminiszter-helyettes a görög közszolgálati televízióban. "A cél az, hogy valamennyi bank fokozatosan újra kinyithasson, ahogy a helyzet normalizálódik" - mondta, az ütemezésről azonban nem beszélt.
Vágólapra másolva!

Közölte, hogy szerdán kihirdetnek egy újabb, a jelenleg érvényben lévőt felváltó rendeletet a tárgyban. A jelenlegi, június 28-i keltezésű, meghosszabbított rendelet hatálya szerdán este jár le. Ez a jogszabály a pénzintézetek bezárásáról rendelkezett, az automatákból történő készpénzfelvételt napi 60 euróban korlátozta és megtiltotta a külföldre történő átutalásokat. Mardasz közlése szerint a szerdán kihirdetésre kerülő új rendelet a jelenleginél több szolgáltatás igénybe vételét engedélyezi, meghatározott bankoknál. Ezek a pénzintézetek vélhetően megegyeznének azokkal, amelyeknél a bankkártyával nem rendelkező nyugdíjasok már most is pénztári kifizetésként is felvehetnek legfeljebb 120 eurót.

Enyhíthetnek a szigoron Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Mardasz emellett kijelentette: az adókból és köztartozásokból származó bevételek a vártnál jobban alakultak az elmúlt napokban és nem látja akadályát, hogy a köztisztviselői fizetések július 13-án esedékes kifizetése rendben megtörténjen. Ismét hangsúlyozta, hogy a kormány nem tervezi a bankbetétek részleges államosítását.