Egy napja maradt a görög kormánynak

Görögország tőzsde részvény befektetés
A Greek national flag flies outside the Hellenic stock exchange in Athens.
Vágólapra másolva!
Csütörtökre a görög kormány elő fogja terjeszteni részletes és hiteles reformjavaslatait, jelentette ki az Európai Parlament plenáris ülésén Alekszisz Ciprasz görög kormányfő. Szerdán Görögország újabb segélyt kért, és az is kiderült, hogy továbbra sem nyitnak ki a görög bankok.
Vágólapra másolva!

Ciprasz reagált azokra a felvetésekre is, hogy titokban mindvégig az lenne a célja, hogy országát kiléptesse az euróövezetből. „Nincs titkos tervem” – mondta a görög kormányfő, aki szerint nem ő, hanem európai tisztviselők hangoztatták, hogy ha a görögök múlt vasárnap nemmel szavaznak, akkor ki kell lépniük az eurózónából.

ugyanakkor azt is, hogy a szuverén nemzeteknek jogukban áll olyan vezetőket választaniuk, akik más utakon képzelik el a célok elérését, mondta Ciprasz. Szerinte választásokat tartani sem volna értelme, csak ki kellene nevezni technokratákat, akik végrehajtják a döntéseket.

Ciprasznak nincs titkos terve Forrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

A kormányfő olyan megállapodást szeretne, amely révén Görögország adóssága visszafizethetővé válik.

Végső határidő

Az eurózóna tagállamainak vezetői kedden Brüsszelben a többi között abban állapodtak meg, hogy Görögország legkésőbb csütörtökig előáll javaslataival. A csúcstalálkozó után Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke közölte:

ha a következő napokban nem születik megállapodás, a tárgyalásoknak vége, és minden forgatókönyv lehetséges, Görögország és a görög bankrendszer fizetésképtelenné válhat.

Az utolsó lehetőség

A plenáris vitát követően Tusk ismét figyelmeztetett, hogy megállapodás nélkül négy nap múlva egy „másik Európában ébredhetünk”, és ez az utolsó lehetőség a megállapodásra.

Donald Tusk szerint ez a legvégső határidő Forrás: AFP/Peter Muhly

Tusk öt dologra hívta fel a figyelmet: a kölcsönös tiszteletre; az adósságok törlesztésére; arra, hogy Görögországnak a barátaitól és nem az ellenségeitől kell segítséget kérnie – főleg, ha azok nem is képesek segíteni –; valamint arra, hogy nem szabad megaláznia a barátait.

Szétkapták a képviselők a görög kormányfőt

Európai parlamenti képviselők egy csoportja puszikkal, tapssal fogadta a plenáris ülésen felszólaló görög miniszterelnököt.

Jean-Claude Juncker a vita végén arról beszélt, hogy ha a görögök nem állnak fel a tárgyalóasztaltól, akkor már korábban meg lehetett volna állapodni.

Görögország új segélyt kért

Athén benyújtotta új segélykérelmét az euróövezet állandó mentőalapjának, az Európai Stabilitási Mechanizmusnak. Úgy tudni, hogy az előző kérelemmel ellentétben immár nem két évre, hanem három évre szóló finanszírozási megállapodást kötne a görög kormány.

Továbbra is zárva maradnak a bankok

Meghosszabbítják Görögországban a bankok zárva tartását, közölték kormányzati forrásból. A tájékoztatás szerint szerda délután megjelenik az erről szóló miniszteri rendelet.

A szerdai volt a nyolcadik munkanap, amelyen zárva tartottak a görögországi pénzintézetek.

A bankok bezárásával egyidejűleg a görög kormány június 28-án elrendelte, hogy a görög bankkártyákról naponta legfeljebb 60 euró készpénzt lehet felvenni, és tilos az átutalás görögországi számláról külföldi számlára.