Újra van infláció

Vágólapra másolva!
2015 júniusában a fogyasztói árak éves alapon 0,6 százalékkal voltak magasabbak. Összességében az idei év első hat hónapjában még továbbra is negatív az infláció, az árak átlagosan 0,4 százalékkal voltak alacsonyabbak az egy évvel korábbinál.
Vágólapra másolva!

A gazdaságot mérsékelt inflációs környezet jellemzi, amit jelentősen befolyásolnak olyan külső tényezők, mint az olajárak és az európai defláció - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

0% körül lesz az éves infláció

A mérsékelt infláció a vállalkozások és a családok számára is a kiszámíthatóságot növeli. A jobb tervezhetőség és a hozamok csökkenése könnyíti az új beruházások finanszírozását, a bér- és nyugdíjjövedelmek értékállósága pedig a fogyasztást és a megtakarításokat ösztönzi. A Nemzetgazdasági Minisztérium várakozásai szerint 2015-ben 0 százalék körül alakulhat az infláció.

Az elemzők mást várnak

Elemzők szerint a várakozásoknak megfelelően alakult júniusban az infláció, amely az év végéig 2,5-3 százalékra gyorsulhat. Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint decemberben már 3 százalék körül lehet az infláció, az idei éves átlagban pedig a fogyasztói árak emelkedése 0,5 százalék körül alakulhat.

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzői úgy látják, hogy 0,3 százalék lehet az idén az átlagos inflációs ráta, decemberben akár 2,5 százalékig gyorsulhat a mutató. Azt is megjegyzik, hogy a jegybank lazítási ciklusa a végéhez közeledik, de ezt nem a gyorsuló infláció, hanem a görög adósságtárgyalások miatt elromlott hangulat okozhatja.