Uniós átlag felett a magyar gazdasági növekedés

audi tt roadster audi győr gyárlátogatás 2014.
Vágólapra másolva!
Az első negyedévben folytatódott a magyar gazdaság jó ütemű növekedése, áll a Kopint-Tárki konjunktúra-jelentésében. A 3,5 százalékos bővülés jócskán az 1,4 százalékos uniós átlag felett volt, de az új, keleti-európai tagállamok között már nem számít kiugrónak. Magyarország az elmúlt tíz évben a régiós ranglistán is visszaesett.
Vágólapra másolva!

A világgazdasági élénkülés 2015 elején veszített a lendületéből a 2014-es második félévi növekedési ütemekhez képest.

A világgazdasági folyamatok nem alakultak olyan kedvezően,

mint azt korábban gondoltuk, így mérsékeltebb növekedésre számítunk az idei évben, közölte Nagy Katalin, a Kopint-Tárki kutatója.

Szerinte az euróövezetben nagyobb lesz a növekedés a korábban vártnál.

hogy az befolyásolja a teljes eurózónát, mondta Nagy Katalin.

Az Egyesült Államokban a növekedés élénkülése figyelhető meg, azonban ez elmarad a korábban vártnál, Japánban továbbra is mérsékelt növekedés várható, míg az orosz gazdaság az idén még nem lábal ki a recesszióból, közölte a kutató.

Nagy kérdés, hogy mi lesz a görögökkel Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Nagy Katalin szerint azt, hogy mi lesz a görögökkel, egyelőre még nem lehet tudni, de a piacok a Grexitet (Görögország kilépését az euróövezetből) 60 százalékra becsülik. Ha Görögország csődbe megy és kilép az EU-ból, akkor szerinte annak olyan horderejű hatásai már nem lesznek, mint lettek volna 2010-ben.

Jól teljesít a kelet-európai régió

3,2 százalékos volt a GDP-bővülés az első negyedévben a kelet-európai uniós tagállamokban, közölte Vakhal Péter. Ez a növekedés jelentősen meghaladja az uniós átlagot (1,4 százalék) is.

Az egy főre jutó vásárlóerő-paritást tekintve Litvánia fejlődött a legnagyobbat (23 százalék) az elmúlt tíz évben. Ciprus és Szlovénia 2004-hez képest visszaesett, míg Lengyelország és Szlovákia is átlagon felüli fejlődést ért el. Vakhal Péter szerint Magyarország reálgazdasági fejlettsége az EU-átlaghoz mérten 62 százalékról 67 százalékra nőtt, azonban

a régiós reálfejlettségi rangsorban a 2004-es ötödik helyről tíz év alatt visszacsúszott a kilencedikre.

Erős évet jósolnak a magyar gazdaságnak

3,2 százalékos gazdasági növekedést várnak 2015-re, ez a második legmagasabb növekedés lehet a régióban, mondta Palócz Éva, a kutatóintézet vezérigazgatója. Szerinte

a fogyasztás és az export húzhatja a növekedést.

A fogyasztás 2,7 százalékkal bővült az első negyedévben, míg a teljes évre legalább 3 százalékos bővülést várnak.

Az első negyedévben 5,5 százalékkal csökkentek a beruházások az előző év azonos időszakához mérten. A beruházások stagnálását várják 2015-re, míg az ipar és az építőipar 7-7 százalékkal bővülhet 2015-ben.

7 százalékos növekedést várnak a magyar ipartól Fotó: Bielik István - Origo

2014-ben a foglalkoztatottság 5,3 százalékkal bővült, de ehhez a közmunkások létszámának drasztikus növekedése is jelentősen hozzájárult. A Kopint-Tárki szerint a foglalkoztatottság bővülése idén 3 százalékos lehet, míg a munkanélküliségi ráta a tavalyi 7,7 százalékról 7,2 százalékra csökken.