Lázár János nem tudja, mi a helyzet Andy Vajna kaszinóival

Vajna, Andrew G
Budapest, 2011. július 14. Andy Vajna magyar származású amerikai filmproducer (j) telefonál a TV2 A Szépségkirálynő című műsor felvételén. Balra a trinidadi származású énekes, Haddaway. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Lázár János nem tudja, hogy az Andy Vajna és Szima Gábor érdekeltségeibe tartozó kaszinók miért nincsenek bekötve a NAV-hoz, erről meg fogja kérdezni a Nemzetgazdasági Minisztériumot.
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnökséget vezető miniszter erről a csütörtöki Kormányinfón beszélt. Percről percre tudósításunkat itt olvashatja.

Egy újságíró arról kérdezte Lázár Jánost, hogy

miért kivételeznek Andy Vajna és Szima Gábor cégeivel,

az ő kaszinóik miért nincsenek bekötve az adóhivatalhoz. Mit kell tenni egy magyar állampolgárnak, hogy olyan kiváltságokat és könnyítéseket kapjon, mint amilyeneket a filmipari kormánybiztos élvez a szerencsejáték-piacon?

Andy Vajna kaszinóiról faggatták Lázárékat Forrás: MTI/Beliczay László

Lázár János szerint Andy Vajna minden előírt adófizetési kötelezettségének eleget tett.

Nőtt a játékadó

Giró-Szász András kormányszóvivő szerint ezek a cégek nem fizetnek kevesebb adót. Csak azok a vállalkozások folytathatnak online szerencsejátékot, amelyek rendelkeznek koncessziós joggal. A kormányszóvivő elmondása szerint ezeknek a cégeknek a játékadója 15 százalékról 30 százalékra emelkedett – így nem kevesebb, hanem több adót fizetnek.

Az érintett cégek áfafizetését firtató kérdésre ugyanakkor sem Lázár János, sem Giró-Szász András nem válaszolt.

Vajna tavaly haladékot kapott

Akár félmilliárd forintot is spórolhatott Andy Vajna azzal, hogy a nemzetgazdasági és a fejlesztési miniszter is beleegyezett abba, hogy később nyissa meg két budapesti kaszinóját – addig sem kellett fizetnie a koncessziós díjat, a kabinet ezt szerződésmódosítással "elengedte" a filmipari kormánybiztosnak.