Egyre feszültebb a helyzet a görög kormánypártban

Ciprasz, Tsipras
20150712 - BRUSSELS, BELGIUM: Greece Prime Minister Alexis Tsipras arrives for an EU summit meeting to discuss the situation in Greece, Sunday 12 July 2015, at the European union headquarters in Brussels. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK
Vágólapra másolva!
A kisebbik görög kormánypárt bejelentette, hogy nem tudja támogatni a nemzetközi hitelezőkkel kötött megállapodást, ugyanakkor nem tervezi a kormánykoalícióból való kilépést. A javaslatcsomag ellen foglaltak állást az Alexisz Ciprasz kormányfő vezette Sziriza párt szélsőbaloldalinak tartott platformjának tagjai is.
Vágólapra másolva!

Panosz Kammenosz, a radikális baloldali Szirizával közösen kormányzó jobboldali Független Görögök vezetője korábbi álláspontjával ellentétben azt mondta:

pártja nem tudja támogatni a megállapodást,

ami "50 milliárd euró értékű, az állami tulajdont érintő garanciákról és az emberek otthonainak lefoglalását is tartalmazó törvénymódosításokról szól".

Ciprasznak a párton belüli ellentétekre is fel kell készülnie Forrás: BELGA/AFP/Nicolas Maeterlinck

Ciprasz saját pártján belül is találni olyanokat, akik nem értenek egyet a harmadik görög mentőcsomagról szóló javaslattal. A szélsőbaloldali platform jelezte:

arra hajlanak, hogy nem szavazzák meg a hétfő hajnalban létrejött megállapodást,

amiről a görög parlament néhány napon belül dönt.

Előzmények

Ahogyan arról az Origo percről percre beszámolt, az euróövezeti országok állam- és kormányfőinek brüsszeli tanácskozásán hétfő reggel jött létre a megállapodás a Görögországnak nyújtandó újabb, immár harmadik pénzügyi mentőcsomag feltételeiről, amit azonban legkésőbb szerdán meg kell szavaznia a görög parlamentnek is.

Ezután Görögország megkezdheti a tárgyalásokat a három évre szóló, 82-86 milliárd eurós pénzügyi támogatásról, amelyért cserébe kemény megszorításokat kell végrehajtania.