2018-ban hozhat áttörést a magyar kutatás

Olaj
RIDGWAY, IL - JANUARY 21: An idled pump jack, once used to extract crude oil from the ground, sits above a well on the edge of a farmers field on January 21, 2015 near Ridgway, Illinois. With oil prices near a 5 1/2-year low, oil companies are beginning to slow drilling operations in the United States. Scott Olson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem várható, hogy az egyesült államokbelihez hasonló palagáz-kitermelés indulna Magyarországon – többek között erről is beszélt az Origónak adott interjúban Szakál Tamás, a Mol Magyarország kutatás-termelési igazgatója. Szólt arról is, hogy a következő években öt százalék alatt szeretnék tartani a kitermelés csökkenését.
Vágólapra másolva!
  • Magyarországon és Horvátországban folytatná a kitermelést a Mol.
  • A Makói-árokban egyelőre nem lesz jelentős kitermelés.
  • Szeged mellett 2018 után futhat föl az olajkitermelés.

Megéri-e egyáltalán a szénhidrogének hazai kitermelése?

A Molnál folyamatosan arra törekszünk, hogy lefaragjuk a költségeinket, jelenleg a fajlagos költségszintünk 8 dollár körül van hordónként, ez egész jó eredménynek mondható az iparágban. Azért, hogy ezt tovább csökkentsük, komoly programokat és beruházásokat indítottunk, és indítunk majd a jövőben.

A kiadásainkat azonban a termelési költségeinken kívül a bányajáradék és az adók mértéke is befolyásolja. Az üzleti terv megvalósítását veszélyeztető másik tényező a kőolajár, ami komoly mélyrepülésben van. Meggyőződésem az, hogy a külső környezet bizonytalansága és az egyre nagyobb kihívással járó belső adottságok ellenére a magyarországi kutatás-termelésnek stabil jövője van.

Szakál Tamás kutatás-termelési igazgató (a kép jobb oldalán) szerint stabil jövője van a kutatás-fejlesztésnek Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Lehet-e ennél több szénhidrogént kitermelni?

A költségcsökkentési programjaink mellett termelésfokozó beavatkozásokat is végzünk folyamatosan. Jól felfogott érdekünk a hazai kőolaj- és földgázkészletek hatékony és maximális kitermelése. Ennek érdekében egyrészről emelt hatékonyságú, másodlagos és harmadlagos művelési eljárásokat alkalmazunk, másrészről folytatjuk a hazai szénhidrogén-kutatást.

Mi lehet a jövő útja a hazai piacon?

A kelet-közép-európai régió, azon belül is Magyarország és Horvátország jelenti a Mol-csoport kitermelésének alapját a következő években. Célunk, hogy mérsékeljük a kitermelés csökkenését, és maximalizáljuk a cash flow-t, amit a termelés hatékonyságának javításával és az egy hordóra jutó kitermelési költség csökkentésével tervezünk elérni. Magyarországon célunk a kitermelés csökkenésének öt százalék alatt tartása. Ennek során pedig jelentősen felértékelődött a kutatás-fejlesztés.

Mik a terveik a makói árokkal?

Néhány évvel ezelőtt a Mol a makói árokban több külföldi céggel közösen is próbálkozott a nem hagyományos kutatással. Ezek a kísérletek azonban nem hozták meg a várt eredményeket, és a projekteket leállítottuk. Folyamatosan keressük azonban azokat a technológiai lehetőségeket, amelyekkel az ott található nem hagyományos szénhidrogén kitermelhetővé válik. Nincs könnyű dolgunk.

A makói árokban biztosan nem lesz kőolaj-kitermelés Forrás: AFP/Scott Olson

Hazánkban ugyanis a nem hagyományos szénhidrogéntelepek jóval mélyebben helyezkednek el, mint például az Egyesült Államokban. Esetünkben a nagyobb mélység jelentősen nagyobb réteghőmérsékletet és rétegnyomást jelent, ezért a tengerentúlon alkalmazott technológia nem bizonyul hatékonynak itthon.

A magyar energiabiztonság szempontjából melyik a legfontosabb mezőterület?

Az algyői régió vált az elmúlt fél évszázad során a hazai energiabiztonság egyik legfontosabb szimbólumává és pillérévé. Ez jelenleg a hazai gáz- és kőolajtermelés közel harmadát adja. Az algyői mezőre épült gázfeldolgozó és olajgyűjtő technológiák a hazai olajipar legnagyobb és legkomplexebb egységei, amelyek a jövőben is központi szerepet fognak játszani a szénhidrogén-kitermelésben.

E terület meghatározó szerepét további energiahatékonysági beruházásokkal igyekszünk stabilizálni. Algyőn túl jelentős kőolaj-kitermelés folyik a Budapesthez viszonylag közeli gombai és nagykátai mezőkből. Jelenlegi helyzetünkben jelentőségük nem vitatható.

Milyen előrelépési lehetőségek vannak a kutatás-fejlesztés területén?

A K+F tevékenység a hatékony termelés záloga az egész világon. Csak Magyarországon évente 15-20 milliárd forintot költünk kutatásokra. Számos technológiai, kiemeléstechnológiai és mezőbeli ötleteink vannak, amelyeket zömében a hazai egyetemekkel együtt fejlesztünk ipari méretűvé. Célunk ezekkel a fejlesztésekkel, hogy olyan területekről termeljünk ki olajat és/vagy gázt, ahonnan eddig a meglévő módszerekkel és technológiákkal nem voltunk képesek.

Botka László beszédet mond az algyői szénhidrogén-kitermelés 50. évfordulója alkalmából tartott koszorúzáson Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Mint a Magyar Bányászati Szövetség elnöke, milyen előrelépési lehetőségeket lát az ágazatban?

A magyarországi bányászat meggyőződésem szerint meghatározó szerepet tölt be a hazai energiabiztonság ellátásában. A hazai gázfogyasztás mintegy 20 százalékát tudjuk idehaza megtermelni, míg az olaj esetében ez a szám 10 százalék. A szénhidrogén-bányászaton túl, figyelemmel kell kísérni a szénbányászatot, az egyéb szilárd nyersanyagok bányászatát, mint a kő, kavics, homok, agyag, valamint az érc- és ásványi nyersanyag bányászatát. Minden kibányászott ásványi és nyersanyag a hazai gazdaságot erősíti.

Vannak-e elérhető uniós források újabb beruházásokra?

Folyamatosan vizsgáljuk és keressük a lehetőségét annak, hogy külső forrásokat vonjunk be a hazai bányászatba. Vannak erre már példák, és bízom benne, hogy a jövőben is kínálkoznak majd lehetőségek. Az uniós források is a bányászat megerősítésének egyik alappillére.

Mik a legnagyobb projektek?

Magyarországon több szénhidrogén kutatási projektünk fut, ilyen a Szegedi-medence Nyugat nevű terület is, ahol reményeink szerint jelentős szénhidrogént, főleg olajat rejtő lelőhely található. A területre vonatkozó kutatási és termelési koncessziót tavaly nyerte el a Mol.

A munkaprogram 2014–2018 között fejeződik be, egyik lépése az év elején megvalósult háromdimenziós szeizmikus mérés volt, valamint a már folyamatban lévő első kutatófúrás lemélyítése. Amennyiben a kutatás szénhidrogén-találatot eredményez, akkor azt – a Mol teljes hazai kitermeléséhez hasonlóan – Magyarországon használjuk fel, hozzájárulva így is az ország energiabiztonságához.

Szeged mellett 2018 után lendülhet föl az olajkitermelés Forrás: AFP/Scott Olson

Emellett folyamatban van egy kiserőműi beruházásunk, villamosáram- és hőenergia-termelést megcélozva. Beruházásokra és mezőfejlesztésekre a kutatási tevékenységeinkhez hasonlóan, több mint 10 milliárdot költünk évente. A Mol a magyarországi szénhidrogén-kutatásra és termelésre ezzel évi 30–35 milliárd forintot költ el itthon.