Varga nem lenne most a görögök helyében

Varga Mihály Varga Mihály
Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter
Vágólapra másolva!
A görög krízis kezelése még nem ért véget - állapította meg Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint a görög társadalomra óriási terhet ró a hitelcsomag, az ország helyzete pedig bebizonyította, hogy a korábban kritizált magyar gazdasági modell alkalmas volt arra, hogy Magyarország kilábaljon a krízisből.
Vágólapra másolva!

A görög válság még sokáig az unió napirendjén lesz - állapította meg Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arra reagálva, hogy hétfőn megszületett a megállapodás a vasárnap kezdődött brüsszeli euróövezeti csúcstalálkozón a görög adósságválság megoldására.

Sikeres a magyar modell

A görög válság kezelése volt a fő témája az unió gazdasági és pénzügyminisztereit tömörítő tanács, az Ecofin keddi ülésének is - közölte a miniszter. Varga Mihály szerint ezen bebizonyosodott, hogy a korábbi kritikák ellenére vállalt és képviselt

gazdasági programjának segítségével Magyarország az elsők között lábalt ki az egész Európát sújtó krízisből.

Varga Mihály szerint a görög válság még sokáig az EU napirendjén lesz Fotó: Bielik István - Origo

A mentőcsomag és következményei nem lesznek számottevő hatással Magyarország gazdasági és pénzintézeti működésére - vélekedett a miniszter, aki arról is beszámolt, hogy az Ecofin-miniszterek a keddi tanácskozáson tájékoztatást kaptak az euróövezeti vezetők csúcstalálkozója, az Eurócsoport menetrendjéről (az Eurócsoport valójában a pénzügyminisztereket tömöríti).

Összeurópai probléma

A miniszter azt mondta, Görögország az elmúlt években hozott döntései, valamint a nemzetközi intézmények által javasolt terápia miatt már nincs abban a helyzetben, hogy egyedül dönthessen arról, miként kívánja rendezni megrendült gazdasági helyzetét. Varga Mihály kijelentette, a görög viszonyok rendezése összeurópai problémává vált.

Angela Merkel német kancellár a harmadik görög mentőcsomagról szóló bejelentéskor Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

A hétfőn bejelentett megegyezés még nem végleges megoldás - tette hozzá -, mert szigorú feltételeknek kell teljesülniük - például a görög és a német törvényhozás jóváhagyására is szükség van -, hogy megkezdődhessenek a tárgyalások a program részleteiről. A miniszter jelezte, hogy a görög társadalom számára óriási terhet jelent majd a hitelcsomag közvetlen és közvetett hatása.

Egész napos sztrájk lesz

Mint arról az Origo is beszámolt, huszonnégy órás munkabeszüntetést hirdetett meg a görög közalkalmazottakat tömörítő szakszervezeti szövetség szerdára. Aznap szavaz a tervek szerint a görög parlament a nemzetközi hitelezők és Görögország megállapodásáról, aminek eredményeként

újabb komoly megszorító intézkedések várnak a dél-európai országra.

A hétfőn megismert megállapodás hírére a kisebbik görög kormánypárt bejelentette, hogy nem tudja támogatni a nemzetközi hitelezőkkel kötött egyezséget, ugyanakkor nem tervezi a kormánykoalícióból való kilépést.

A javaslatcsomag ellen foglaltak állást az Alexisz Ciprasz kormányfő vezette Sziriza párt szélsőbaloldalinak tartott platformjának tagjai is.