Igazi piac is lesz a Balatonnál

Csorvás, 2015. június 29.
Meggyel teli ládák a Medi-Fruct Kertészek Termelői Értékesítő Szövetkezetének Csorvás határában lévő hűtőházában 2015. június 29-én. Szedik a meggyet a Békés megyei Csorvás határában. A HUNAPFEL Mezőgazdasági Kft. területén minte
Csorvás, 2015. június 29. Meggyel teli ládák a Medi-Fruct Kertészek Termelői Értékesítő Szövetkezetének Csorvás határában lévő hűtőházában 2015. június 29-én. Szedik a meggyet a Békés megyei Csorvás határában. A HUNAPFEL Mezőgazdasági Kft. területén mintegy hatszáz munkással és meggyrázó géppel szüretelik a főleg exportra szánt gyümölcsöt. MTI Fotó: Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Igazi piac is lesz a Balatonnál. Szombattól Badacsonylábdihegyen 10 standon lehet válogatni paprikák, friss gyümölcsök, lekvárok, befőttek, sajtok és akár ecetek között is.
Vágólapra másolva!

A szeptember végéig nyitva tartó piac az északi part legújabb strandján a Herczeg Ferenc strand melletti sétányon nyit. A piacozást jó idő esetén össze lehet kötni egy kis strandolással is – mondta Pákay Viktoria a piac egyik megálmodója.

Silány termék nem jöhet

A lábdi piac egy helyi, civil kezdeményezés, ami azért jött létre, hogy lehetőséget biztosítson a badacsonyi régióban termelő gazdálkodóknak a bemutatkozásra és kereskedésre. A piacon árusítók kiválasztásánál a legfőbb szempont a minőség.

A lábdi piacra csak jó minőségű termék kerülhet Forrás: Thinkstock

A lábdi piacra silány vagy nagytermelői árucikk nem kerülhet. Most egyelőre kicsiben indulunk, most még nagy a készülődés a Badacsony lábánál – mesélte Pákay Viktória.

A konkurencia elvitte a vasárnapot

Azért nem a hét utolsó napját választottuk, mert a közelben Káptalantótin is működik egy termelői piac és ők vasárnaponként tartanak nyitva. Így a konkurencia miatt nem is gondolkodtunk a vasárnapi piacnyitáson – mondta Pákay Viktória.

A tóti piac lefoglalta a vasárnapot Forrás: MTI/Rosta Tibor

A piac nyitását a polgármester és a képviselőtestület is támogatta, a jegyzőtől kellett nyitáshoz szükséges engedélyeket beszerezni. Az új piac reggel 7-től délután 2-ig tart nyitva, egészen szeptember végéig.

A Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet segítségével nem csak a piacot hozzák létre, hanem Badacsonylábdihegyen kialakítanak egy termelői központot is, ahol információkon és képzéseken túl a helyi termelők piacra jutását is segítik.