Csúszik a csecsemők BCG-oltása

Fel lehet-e nőni oltás nélkül? Védőoltás
MODEL RELEASED. Baby being vaccinated.
Vágólapra másolva!
Később kapják meg a magyar csecsemők is a BCG-oltást. Az Egészségügyi Világszervezet szerint fennakadások vannak a tuberkulózis elleni úgynevezett BCG oltóanyag előállításában.
Vágólapra másolva!

A globális piac nagyobb részét ellátó két nagy gyártónál késik a BCG-oltóanyag előállítása – közölte a WHO. Ez az Európai Unióban is ellátási problémát okoz, vannak olyan országok, ahol már tavasszal elfogyott az oltóanyag.

A babákat később oltják

A BCG-oltást a hazai védőoltási rend szerint a csecsemők a születésüket követő négy héten belül kapják meg, általában még az újszülött osztályon megtörténik.

A BCG-oltást egy éves korig kell megkapni Forrás: AFP

A mostani helyzet miatt az országos tisztifőorvos a BCG-oltások átütemezéséről intézkedett.
Magyarország egy dán gyártó által előállított vakcinát alkalmaz a csecsemők BCG-oltásához. Az oltóanyag hazánkba sem érkezett meg - közölték.

Egészen júliusig a megszokott rend szerint zajlottak az oltások. A tiszti főorvos azt mondta,

július végétől a csecsemők BCG-oltása nem a születést követő 4 héten belül történik meg, hanem a szállítás rendeződését követően a lehető leghamarabb.

Mindez megfelel az oltási előírásnak, hiszen a BCG-oltás 1 éves korig megfelelő hatékonyságú.

Nincs járványveszély

A tuberkulózis járványügyi helyzete hazánkban évről-évre egyre kedvezőbb. A felügyeleti rendszert működtető Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet adatai alapján az új tbc esetek száma az elmúlt két évtizedben folyamatosan csökkent. Így az oltás átütemezése nem jelent közvetlen járványügyi kockázatot.

Egyelőre nincs járványveszély Forrás: AFP/Science Photo Library

Az ÁNTSZ szerint szükség van a BCG-védőoltás fenntartására, hiszen csecsemőkorban hatékonyan előzi meg az ún. gümős agyhártyagyulladást és a sokgócú gümős tüdőgyulladást, illetve bizonyított a hatása a gyermekkori tbc esetek előfordulásának csökkentésében is. A BCG-oltás a felnőttkori tbc megakadályozására nem alkalmas – írja az ÁNTSZ.