Ciprasz leváltotta a reformok ellen szavazó kormánytagokat

CIPRASZ, Alekszisz Athén, 2015. július 16.
Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök az athéni parlament üléstermében 2015. július 16-án. A képviselők kora hajnalban megszavazták azokat a megszorító intézkedéseket, amelyeket a nemzetközi hitelezők követelnek
Athén, 2015. július 16. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök az athéni parlament üléstermében 2015. július 16-án. A képviselők kora hajnalban megszavazták azokat a megszorító intézkedéseket, amelyeket a nemzetközi hitelezők követelnek Athéntól a harmadik pénzügyi mentőcsomagról szóló tárgyalások megkezdéséért cserébe. (MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz)
Vágólapra másolva!
Alexisz Ciprasz menesztette pénteken kormányának azon tagjait, akik előző nap a nemzetközi hitelezők által követelt reformintézkedések ellen szavaztak - közölte péntek este a görög miniszterelnök hivatala.
Vágólapra másolva!

Szélsőbaloldaliakat menesztett

A görög kormányfő leváltotta többek között Panajótisz Lafazanisz környezetvédelmi és energiaügyi minisztert és Dimitrisz Sztratoulisz szociális ügyekkel foglalkozó miniszterhelyettest is. A két politikust a kormányzó Sziriza párt szélsőbaloldali szárnya vezetőinek tekintik.

Mindketten ellenzik az újabb takarékossági intézkedéseket és az állami tulajdon privatizálását, és az euróövezetből való kilépés mellett foglaltak állást.

Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök a parlamenti szavazás után Forrás: MTI/AP/Thanassis Stavrakis

Ciprasz az eddigi munkaügyi minisztert, a szoros szövetségesének számító Panosz Szkurletiszt ültette Lafazanisz helyére, míg a munkaügyi tárca élére Jorgosz Katrúgaloszt, az eddig adminisztratív reformokkal foglalkozó miniszterhelyettest nevezte ki. Megújul a védelmiminiszter-helyettesi, a külügyminiszter-helyettesi, a pénzügyminiszter-helyettesi és a kormányszóvivői poszt is.

A kormányátalakítás a kabinet összesen 10 tagját érinti.

Ellenzéki szavazatok kellettek

A csütörtökre virradó éjjel rendezett parlamenti szavazáson Ciprasz az ellenzék szavazatai nélkül nem tudta volna keresztülvinni azokat a reformintézkedéseket, amelyek végrehajtását a nemzetközi hitelezők követelik Athéntól az országnak nyújtandó harmadik pénzügyi mentőcsomagról szóló tárgyalások megkezdéséért cserébe.