3 milliárdos támogatást kap a Graboplast

Tatabánya, Graboplast
Vágólapra másolva!
A padlógyártó Graboplast Zrt. a következő két évben 8,7 milliárd forint értékű beruházást hajt végre exporttevékenységének bővítésére, amihez egyedi kormánydöntés alapján 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap - jelentette be pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Jancsó Péter, a társaság elnök-vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter felidézte, hogy a beruházások értéke tavaly elérte az 5216 milliárd forintot, 14 százalékkal bővült egy év alatt, amire az elmúlt 17 évben nem volt példa.

Tatabánya, Graboplast Forrás: MTI

A Nemzeti Befektetési Ügynökség tavaly 60 nagy beruházási projektről folytatott eredményes tárgyalásokat, idén az első fél évben pedig 30-ról. A Graboplasté pedig már a harmadik magyar nagyberuházásról szóló bejelentés a héten - hangsúlyozta a miniszter.

Bővítést is vállaltak

Jancsó Péter, az idén 110. évfordulóját ünneplő, teljes egészében magyar Graboplast elnök-vezérigazgatója elmondta, legalább

107 fős létszámbővítést vállaltak, és a 8,7 milliárd forintos beruházás keretében a tatabányai gyár bővítése mellett Kecskeméten is fejlesztést terveznek.

A cégvezető szerint a Graboplast a beruházás révén Európa meghatározó padlógyártó vállalatává válik.

Szijjártó Péter elmondta, a Graboplast a történetének legjelentősebb beruházását fogja végrehajtani. A kormány a beruházáshoz 35 százalékos intenzitású támogatást nyújt, 3 milliárd forint vissza nem térítendő készpénztámogatást.

Déli nyitás

A Graboplast a déli nyitás keretében a Dél-afrikai Köztársaságban 3600 vasúti kocsi speciális padlózatának gyártására készül, a keleti nyitás keretében pedig 2000 orosz iskola padlózatának burkolatát szállítja. A Nemzetközi Kosárlabda-szövetség a legmagasabb minősítésű tanúsítványt állította ki a Graboplast sportpadlói számára - ismertette a miniszter.