Hivatalos: Athén áthidaló hitelt kap

Görög válság életkép
A man walks past EU and Greek flags in central Athens on July 13, 2015. A man reads newspapers headlines in central Athens on July 13, 2015. Greece reached a desperately-needed bailout deal with the eurozone on July 13 after marathon overnight talks, in a historic agreement to prevent the country crashing out of the European single currency. The country's leftist Prime Minister Alexis Tsipras agreed to tough reforms after 17 hours of gruelling negotiations in return for a three-year bailout worth up to 86 billion euros ($96 billion), Greece's third rescue programme in five years. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió 28 tagállama hivatalosan is jóváhagyta pénteken, hogy 7,16 milliárd euró áthidaló kölcsönt nyújtsanak Görögországnak az uniós segélyalapból, az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmusból - jelentette be Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért felelős alelnöke Brüsszelben sajtóértekezleten.
Vágólapra másolva!

Marad az euróövezeti tagság

A három hónapos lejáratú hitel már hétfőtől Görögország rendelkezésére áll, így elhárult az azonnali államcsőd veszélye.

Görögországnak hétfőn 4,2 milliárd eurót kell törlesztenie az Európai Központi Banknak

(EKB): 3,5 milliárd eurót tesz ki a lejáró görög államkötvények értéke, további 700 millió euró pedig kamatfizetési kötelezettség. Ha nem fizetne Görögország, azzal euróövezeti tagságát kockáztatná.

Augusztus 20-ig rendben

Az áthidaló hitelből kell rendeznie a Nemzetközi Valutaalappal szemben fennálló hátralékát is Görögországnak, amely június 30-án egy nagyjából 1,6 milliárd eurós, július 13-án pedig 456 millió eurós számlát nem fizetett ki. Az EFSM-ből biztosított 7,16 milliárd euró arra lesz elegendő, hogy Görögország augusztus 20-ig teljesíteni tudja törlesztési kötelezettségeit.

Uniós és görög zászló Athén belvárosában Forrás: AFP/Aris Messinis

Újabb csomag jön

Valdis Dombrovskis hangsúlyozta, hogy reményei szerint néhány héten belül megállapodásra jut Görögország a nemzetközi hitelezőkkel az újabb pénzügyi mentőcsomagról. Megerősítette, hogy a tárgyalásokon szó lesz a görög adósságszolgálat enyhítéséről.

Az IMF is képviselteti magát

Az euróövezeti tagállamok első számú vezetői ragaszkodnak ahhoz, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is vegyen részt az új programban. A valutaalap ahhoz a feltételhez köti részvételét, hogy

az európai partnerek fogadják el a görög adósságteher enyhítésének szükségességét,

és tárgyaljanak a kérdésről.

Az euró egy graffitin Athénban Forrás: AFP/Aris Messinis

Az EB vesz föl hitelt

A 2010 májusában létrehozott Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmusnak az a célja, hogy pénzügyi segítséget nyújtson a fizetési nehézségekkel küzdő uniós tagállamoknak. Az ehhez szükséges forrásokat az Európai Unió nevében az Európai Bizottság teremti elő, azaz a tőkepiacon az EU nevében a brüsszeli bizottság hitelt vesz fel, amelyet továbbhitelez a segítségnyújtásra szoruló tagállamnak.