Vágólapra másolva!
A vidéki nagyvárosok közvilágítás-korszerűsítési beruházásait sorra nyerő Elios Zrt. ügyében nyomozást indított az Európai Uniós csalás elleni hivatala - közölték a bejelentő Demokratikus Koalícióval. A cégben nemrég adta el tulajdonrészét Tiborcz István, Orbán Viktor kormányfő veje. Az Elios az Origo kérdésére közölte, hogy nem tudnak semmilyen vizsgálatról.
Vágólapra másolva!

Megerősítette az Európai Unió (EU) csalás elleni hivatala, az OLAF, hogy hivatalos nyomozást indított a miniszterelnök vejének uniós forrásból támogatott közbeszerzései ügyében. Az OLAF az eljárást a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője, Molnár Csaba bejelentésére indította.

Kinek a lábán állnak Tiborczék?

Az ellenzéki párt emlékeztetett, hogy Molnár Csaba még februárban fordult a brüsszeli testülethez "Orbán Viktor veje, Tiborcz István korrupciógyanús, milliárdos közvilágítás-fejlesztési ügyei miatt". Az akkor még Tiborcz István tulajdonában álló Elios Zrt. korábban 1,2 milliárd forintnyi uniós támogatást nyert el több vidéki nagyváros világításának korszerűsítésére.

Tiborcz István és Orbán Viktor - még mindig tart a vő egykori cégének sikerszériája Forrás: Facebook / Orbán Viktor

A DK a hivatalosan is megerősített OLAF-vizsgálatot úgy értékelte, hogy

"Orbán Viktor családja és baráti köre nem saját lábon áll, hanem uniós forrásokból tömik zsebeiket" - írták. A DK szerint a kormányfő és rokonai nem a saját, hanem Magyarország lábán állnak.

Eladta, de nélküle is nyer a cég

Mint arról az Origo is beszámolt, Tiborcz István áprilisban eladta cégei egy részét. Orbán Viktor legidősebb lányának, Ráhelnek a férje április 28-ai hatállyal értékesítette közbeszerzéssel kapcsolatba hozható érdekeltségeit, így az Elios Zrt.-ben meglévő tulajdonrészét is. A hírek szerint azért döntött így, mert megelégelte az őt és családját ért folyamatos támadásokat.

Sok vidéki nagyvárosba Tiborcz egykori cége szállította a korszerű LED-es lámpákat Fotó: Origo

A tulajdonosváltás azonban nem vetett véget a főként vidéki nagyvárosok közvilágításának LED-es korszerűsítési beruházásait sorra elnyerő cég sikerszériájának. Az Origo is megírta, június végén már Tiborcz nélkül nyertek egy 203 milliós tendert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemtől, valamint - még Tiborcz idején - elvitték Balatonfüred közvilágítás-korszerűsítési projektjét is mintegy 100 millióért.

Nem tudnak vizsgálatról

Az OLAF-vizsgálattal kapcsolatban kérdéseket küldtünk az Elios Zrt.-nek is. A cég sajtóosztálya válaszában azt írta, hogy "az Elios Innovatív Zrt.-nek nincs tudomása arról, hogy akár az OLAF, akár más uniós szerv vizsgálná bármely közvilágítási projektünket." Hivatalos megkeresést sem kaptak ilyen témában - tették hozzá.

A cég jelezte: minden közbeszerzési pályázatot szabályosan, a hatályos jogszabályoknak maradéktalanul megfelelve nyertek el.