Adócsalás lehet, ha a Pennyben vesz fel pénzt

Penny Market
Clients of the discount market "Penny" wait for the opening of a shop of the chain 30 June 2005 in Halle, eastern Germany. For a price of 29 Euros each, "Penny" sells 100 000 coupons for low-cost flight tickets of the no-frills airline Air Berlin valid for a one-way flight to some destinations in Europe, to redeem in November and December 2005. AFP PHOTO DDP/JENS SCHLUETER GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
Adócsalásnak minősülhet a Penny Market legújabb fogása, az ingyenes pénzfelvétel. A bank ugyanis nem tudja megkülönböztetni a vásárlást a pénzfelvételtől, így nem tud tranzakciós illetéket fizetni és pénzfelvételi extradíjat számlázni.
Vágólapra másolva!

A Penny Market az akciós újságjában is hirdeti, hogy háromezer forint feletti kártyás vásárlás esetén legfeljebb 20 ezer forintig ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget nyújt, emlékeztet cikkében a Vg.hu.

Ezzel az a baj a lap szerint, hogy adócsalásnak minősülhet: bár

az üzletlánc pontosan el tudja különíteni a vásárlástól a készpénzfelvételt, a bank erre nem képes, egyetlen vásárlási tranzakcióként jelenik meg a levont összeg.

Így a készpénzfelvétel után a bank nem fizeti meg a tranzakciós illetéket. Eközben a bank a készpénzfelvételi limitet vagy a hitelkártyás készpénzfelvétel extradíját sem tudja kiszámlázni.

A Penny mindenkit meglepett

Úgy néz ki, a Penny a szolgáltatással alaposan meglepte a bankokat. Az OTP a lap kérdéseire csak annyit válaszolt, hogy mint a Penny Market Kft. kártyaelfogadó bankja, vizsgálja a Penny Market Kft. szolgáltatását, egyeztet a kártyatársaságokkal és a céggel.

Végső álláspontjukról később adnak tájékoztatást.

Hasonlóan válaszoltak a Mastercardnál is, és a Penny sem volt közlékeny.

Adócsalás lehet a Pennyben készpénzt felvenni Forrás: ddp images/AFP/Jens Schlueter

A többiek gondolkodnak

Az Origo megkérdezte a Spart, hogy terveznek-e hasonló szolgáltatást bevezetni, azt válaszolták, hogy a téma jelenleg nincsen napirenden náluk. A Lidl azt közölte, hogy vizsgálják a konstrukcióban rejlő lehetőségeket. Az Auchan azt írta, hogy nem zárkóznak el az újításoktól, és minden lehetőséget megvizsgálnak, amivel a vásárlók kényelmét szolgálhatják.