Gaskó: Jogszerűen kaptunk pénzt

Gaskó István
Gaskó István a sztrájktól sem riadna vissza
Vágólapra másolva!
A Ligának adott áthidaló kölcsönök teljesen jogszerűek voltak, azért volt szükség rájuk, mert az állami támogatás szinte sosem érkezik meg a tárgyévben - mondta Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke, a VDSZSZ Szolidaritás korábbi vezetője.
Vágólapra másolva!

Gaskó István a Magyar Hírlapnak azt mondta: a sztrájkalap csak virtuálisan elkülönített összeg, ami azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló források közül a sztrájkalap nagyságának megfelelő pénzt a sztrájkra lehet költeni szükség esetén. Szerinte ezért "röhejes" a VDSZSZ Szolidaritás gazdálkodásával kapcsolatos feljelentés.

Gaskó István Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Késik a pénz

A szakszervezeti vezető arról is beszélt, hogy az állam 600 millió forint költségvetési támogatást ad évente az öt szakszervezeti szövetségnek, ebből a Liga 200 milliót kap. Az állam azonban szinte sosem fizeti ki a tárgyévben ezt a támogatást, csak valamikor a következő év márciusában, tehát meg kell előlegezni, vagyis áthidaló kölcsönre van szükség. Ezt eddig nagyrészt a VDSZSZ Szolidaritás
adta testületi döntéssel, most azonban, hogy kibújik szerződési kötelezettsége alól, banki kölcsönt fog felvenni a Liga - mondta.