Ingyen kaphat valamit, ha bemegy az IKEA-ba

IKEA
Vágólapra másolva!
Az IKEA ingyen ad rögzítőcsomagot fiókos szekrényeinek falhoz csavarozásához, mert két gyerek meghalt, miután rájuk dőlt a bútor. Vida Ildikó már nem dolgozik a NAV-nál, új alelnököt kap az MNB, új igazgatót az MKB, és távozik a MÁV-Start vezére is. A Monetáris Tanács tovább vágta az alapkamatot, egy ideig utoljára. Görögországban kinyitottak a bankok, de maradtak a tőkekorlátozások. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban az IKEA 27 millió fiókos szekrényhez, főleg a Malm-típusból, ad ingyen rögzítőcsomagot, amivel a falhoz lehet csavarozni a bútorokat, mert két gyerek meghalt, amikor a komód rájuk dőlt. Az Origo kérdésére a magyar IKEA elmondta, a rögzítőkészletet a magyar vásárlók térítésmentesen átvehetik az áruházak vevőszolgálatán.

Ők bónuszt kapnak

"Kiegészítő csomaghoz" jutnak a Miniszterelnökség egyes alkalmazottai is:

nyolc hónapi fizetésüket kaphatják meg bónuszként az uniós források lehívását felügyelő kormányzati alkalmazottak,

ha az előző ciklus összes pénzéhez hozzájut Magyarország, jelentette be Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

Ő lemondott

Vida Ildikó NAV-elnök viszont nemhogy bónuszt, de fizetést sem fog kapni, legalábbis nem az adóhatóságtól. Vida Ildikó már 2015. május 20-án benyújtotta lemondását a NAV elnöki tisztéről és ezzel együtt kormányzati szolgálati jogviszonyáról Orbán Viktor miniszterelnöknek - tudatta közleményében a nemzetgazdasági tárca. A lemondási idő két hónap, tehát hétfővel szűnt meg az elnök jogviszonya. Az új elnök kinevezéséig Varga Árpád elnökhelyettes irányítja az adóhivatalt.

Az exelnök a következőkkel indokolta döntését:

Lemondásomhoz az elmúlt 5 év folyamatos küzdelmei, a tavaly október óta tartó kifejezetten személyemet, családomat érintő méltatlan és alaptalan támadások,

a NAV szervezetét és személyi állományát alapjaiban érintő kormányzati elképzelések, valamint a NAV-életpályára tett javaslatunk elutasítása vezettek."

Vida Ildikó már két hónapja lemondott, csak nem kötötték a nyilvánosság orrára Forrás: MTI/Soós Lajos

Vida Ildikó korábban többször is felajánlotta lemondását Orbán Viktornak, de a miniszterelnök nem fogadta el azokat, derült ki Lázár János szavaiból. Orbán Viktornak szakmai kifogásai nem voltak Vida Ildikó ellen, és próbálta őt marasztalni, mondta Lázár János. A kormányfő próbálta meggyőzni a NAV leköszönt elnökét, hogy a szakmai átalakításokig maradjon a posztján, hiszen Lázár János szavai szerint a NAV jól teljesített.

Ő is lemondott

Közös megegyezéssel megszűnik Zaránd György, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatójának munkaviszonya 2015. július 31-ével - közölte Morvai Katalin, a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatója. Zaránd György 1973, azaz gyakornoki tevékenységének megkezdése óta közlekedésmérnökként, a járműfenntartáshoz kapcsolódó munkákat végzett a nemzeti vasúttársaságnál.

Meg ő is lemondott

Lemondott a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Balog Ádám is.

A jegybank tájékoztatása szerint az MKB Bank elnök-vezérigazgatói posztján folytatja munkáját a leköszönő alelnök.

Már megvan Balog Ádám utódja: az Országgyűlés gazdasági bizottsága szerdai ülésén 9 igen és 5 tartózkodás mellett támogatta Nagy Mártonnak, a Magyar Nemzeti Bank alelnökjelöltjének a kinevezését.

A tavaly decemberben kirendelt szanálási biztosok megbízásának visszavonását követően csütörtöktől ismét az igazgatóság irányítja az MKB Bankot, élén a Magyar Nemzeti Bank alelnöki székéből érkező Balog Ádámmal, közölte a pénzintézet.

Ők kamatot vágtak

A jegybank Monetáris Tanácsa 1,35 százalékra csökkentette az alapkamatot, és bejelentette a csökkentési ciklus végét. A tanács szerint az alapkamat elért a megfelelő szintre, vagyis egy ideig nem fognak változtatni rajta. Az elemzők is erre számítottak, legkorábban 2016 őszén kezdődhet lassú emelés.

Balog Ádám már nem a jegybank alelnöke Forrás: MTI/Kallos Bea

Ők elmagyarázták

A Nemzetgazdasági Minisztérium nyilvánosságra hozta, hogy áll a költségvetés az év közepén. Ugyan az éves hiány 92 százaléka már most megvan, de ez normális, az államháztartás bevételeinek nagyobb része mindig év végén, a kiadások inkább év elején jelentkeznek.

A kormány biztos benne, hogy tartani tudják az egész évre tervezett 2,4 százalékos GDP-arányos hiányt.

A második félévre nem terveznek kiigazítást vagy megszorítást.

Őket kárpótolják

Négyzetméterenként egyszer 173 forintot, aztán évente plusz kárpótlást kapnak azok, akiknek a földjére a kormány a szerb-magyar határra tervezett kerítést fogja építeni. A 175 kilométernyi ideiglenes határzár építéséhez 980 ezer négyezetméter magántulajdonban lévő területet vesznek igénybe.

Kártérítés jár azoknak, akiknek a földjére a kormány a kerítést építi Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ők kereskednek

A KSH elmondta, hogyan teljesített a kiskereskedelem májusban. A kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 4,4, naptárhatástól megtisztítva 5,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Szakértők szerint a jó adat több tényezővel magyarázható. Egyrészt a nem élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom csaknem 10 százalékos bővülése jelzi, hogy

a háztartások most pótolják az elmúlt években elhalasztott vásárlásokat.

Másrészt az online pénztárgépek bevezetése miatt a kiskereskedelmi forgalomban százmilliárd forintos nagyságrendű fehéredés is folyik az áfabevételek növekedésén keresztül.

Ők már nem dolgoznak

Kiderült az is, hogy májusban csaknem háromezerrel dolgoztak kevesebben a kereskedelemben, mint februárban, az utolsó hónapban, amikor még minden vasárnap korlátozás nélkül nyitva lehettek az üzletek.

Ők olcsóbban adják

Nemcsak a kereskedelemben dolgozók száma csökkent, hanem az üzemanyagok ára is. Csökkentette 9 forinttal a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti árát szerdán a Mol. A 95-ös benzin átlagára 383-384 forintra, a gázolajé pedig 365-366 forintra csökkent.

Sokkal olcsóbb lett a benzin Forrás: MTI/Róka László

Ők megszavazták

Görögországban hétfőn három hét után kinyitottak a bankok, de maradtak a tőkekorlátozások, ráadásul

10 százalékkal nőtt az alapvető élelmiszerek áfája.

Athén hétmilliárd eurós áthidaló hitelt kapott az eurócsoporttól, ennek nagy részét pedig rögtön utalja is tovább az Európai Központi Banknak és az IMF-nek.

A görög parlament csütörtökre virradóra nagy többséggel jóváhagyta azt a még kedden beterjesztett törvénycsomagot, amelynek elfogadása a feltétele volt annak, hogy a kormány elkezdhesse a tárgyalásokat az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap képviselőivel az új, 85 milliárd eurós programról.

Aléxisz Cíprasz pártjának baloldali radikálisai ismét a kormányfő ellen fordultak,

de ellenzéki pártok támogatásával sikerült elfogadni a reformtervezeteket.