Nem lesz kötelező az autóhitelek forintosítása

bedőlnek az autóhitelesek, bedőlnek a lízingcégek, illusztráció
Vágólapra másolva!
A kormány szándéka, hogy segítsen a gépjármű-devizahiteleseknek, valamint a fogyasztási hiteleseknek, és ennek során az önkéntesség, illetve az ösztönzés kiemelt fontosságú lesz, mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára.
Vágólapra másolva!

A minisztérium már elkészítette az erre vonatkozó javaslatát, és az egyik soron következő ülésén fogja tárgyalni a kormány, a további részleteket azt követően ismertetik.

A megoldás keresése során szem előtt tartja a kormány, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal kötött megállapodást ne szegjék meg, valamint, hogy egy olyan, írásban rögzített megállapodás szülessen, amelyet a Magyar Bankszövetség is elfogad, mondta Tállai András.

Számítanak a jegybankra is

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a Magyar Nemzeti Bank részvételére szintén számít a kormány. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a lízingszerződésekre is kiterjed majd a készülő jogszabály.

Az autóhiteleseket is mentené a kormány Forrás: AFP/Mohammed Mahjoub

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban arról beszélt, hogy a kormány a lakáshitelesekéhez hasonló segítséget nyújt majd a gépjármű-devizahiteleseknek. Szerinte

a devizában nyújtott gépjármű és személyi hitelek állománya közel 300 milliárd forint,

a szerződések száma pedig meghaladja a 200 ezret.

Az Origo korábban egy ügyvédnő segítségével több cikket is készített a témában, ezeket itt érheti el, míg a jegybank tanácsait ezen a linken találja.