Hernádi Zsolt idén sem nyaralhat külföldön

Hernádi Zsolt a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója Hernádi Zsolt a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója Petőfi-díj
Petőfi-díj, a közép-európai népek szabadságáért kitüntetés átadása
Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy a horvát alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte az Ivo Sanader korábbi miniszterelnök elleni ítéletet, Hernádi Zsolt ellen folytatódik a büntetőeljárás. Abban reménykednek, hogy az alkotmánybíróság döntése miatt a Mol-vezér elleni eljárás során új szempontok merülnek föl. 
Vágólapra másolva!

Hatályon kívül helyezte a horvát alkotmánybíróság az Ivo Sanader ügyében hozott ítéletet. A volt horvát kormányfőt még 2012-ben jogerősen nyolc és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Hypo Bank- és a Mol–INA-ügyek egyesített perében. Az alkotmánybíróság megállapította, hogy

Sanader számára nem biztosították a méltányos eljáráshoz szükséges – törvény által előírt – feltételeket és jogi védelmet.

Az ügyet visszautalták a zágrábi megyei bírósághoz.

Ivo Sanadernek továbbra is börtönben kell maradnia Forrás: AFP/Hrvoje Polan

A legfontosabb

A döntésnek vélhetően hatása lesz a Hernádi Zsolt ellen folyó büntetőeljárásra is. A Mol vezetője ellen éppen a Sanader ellen indított vesztegetési vádak miatt indult eljárás. Persze a horvát alkotmánybíróság döntése

nem jelenti azt, hogy megszűnik a büntetőeljárás és a nemzetközi körözés Hernádi Zsolt ellen.

A Mol-vezér továbbra sem hagyhatja el az országot, így idén is belföldön kell nyaralnia.

Forrásaink a horvát alkotmánybíróság ítéletének azon szeletét tartják a legfontosabbnak, amelyben a Sanader elleni bizonyítási eljárást gyakorlatilag értékelhetetlennek nevezték. A bíróság azt is kimondta, hogy a bizonyítékok összegyűjtése és értékelése során alapvető hibákat vétettek az illetékes szervek.

Hernádi Zsolt továbbra sem utazhat külföldre Fotó: Bielik István - Origo

Nem érdekelte őket a magyar ügyészség

Mint ismeretes, az egyik vádpont szerint Sanader a Moltól tízmillió euró kenőpénzt fogadott el azért, hogy a magyar olajipari társaság az INA legnagyobb, de még 50 százalék alatti tulajdonosaként átvegye a második legnagyobb részvénycsomaggal rendelkező horvát államtól az energiacég irányítási jogait. A Mol számos alkalommal határozottan visszautasította a Sanader-perben rásütött vádakat.

A horvát kormány ugyanis a Sanader elleni ítéletre hivatkozva szeretné semmissé nyilváníttatni az irányításszerzést. A hivatkozott eljárási hibák viszont

akár a Hernádi elleni vádakat is megdönthetik.

Hazai panaszok szerint a horvát ügyészség és bíróság ezt a korrupcióvádat egyedül egy kétes hitelességű személy nyilatkozatára alapozta, az így kirajzolódó képbe nem illő – például a magyar ügyészség által felkutatott – tényeket pedig egyszerűen nem vette figyelembe.

A magyar bíróság nem találta bűnösnek Hernádit Fotó: Origo

Szeptemberben akár újra is indulhat

A döntés elsősorban nem is Hernádi Zsolt büntetőjogi helyzetére hat, hanem a Mol pozícióját javítja a horvát állammal szemben az amerikai és svájci választott bíróságok előtt zajló, anyagi természetű pereiben – vélik forrásaink. Szerintük

szeptemberben kezdődhet el az új eljárás Sanader-ügyében,

de még ez is csúszhat. A választott bíróságok előtt lévő ügyekben 2016 nyarán lehet majd ítélet.

Az alkotmánybíróság döntése után a horvát ügyészség előtt három út kínálkozik. Felülvizsgálják az eddigi vádjaikat, és azok alapján nyújtanak be új vádiratot. Második lehetőség, hogy folytatják a nyomozást, és egy új vádirattal állnak elő. A harmadik lehetőség, hogy minden marad az eddigi mederben, és még egyszer megpróbálják a meglévő bizonyítékaikkal elítéltetni Sanadert.

Ivo Josipovic korábbi köztársasági elnök számára nagyon fontos volt a Sanader-ügy Forrás: AFP/Hrvoje Polan

A szocialisták elfelejtenék

Forrásaink arról is beszéltek, hogy a Sanader elleni eljárás alapvetően egy párton belüli leszámolás volt. Az eljárás egyik fő szószólója Ivo Josipovic korábbi köztársasági elnök volt, aki tavaly decemberben veszítette el a posztját. A legfelsőbb ügyészség korábbi vezetője sem ül már a posztján. Éppen emiatt abban bíznak, hogy

az új eljárás már teljesen más mederben fog folyni, mivel a Sanader elleni eljárás kezdeményezői mostanra háttérbe szorultak.

Úgy tudjuk, hogy a közelgő parlamenti választás nem befolyásolja majd a további ügymenetet. Ennek az oka, hogy a voksolás kimenetele teljesen megjósolhatatlan, mivel a jobb- és baloldal támogatottsága között elenyésző a különbség. Érdekes módon az ügy megoldását inkább a szocialisták szorgalmazzák. Zoran Milanovic baloldali miniszterelnök mindig azt hangoztatta, hogy semmi köze nincsen az egész ügyhöz, és jó lenne már azon túl lenni.

A diákokat is megbuktatnák

Horvátországban az alkotmánybíróság döntése után nagyrészt a horvát igazságszolgáltatást bírálták. Az Index.hr horvát hírportál újságírója azt a kérdést tette fel, hogy vajon alkalmatlanok vagy korruptak-e a horvát bíróságok. A cikkíró részletesen elemezte az alkotmánybíróság döntésének pontjait, majd megállapította: Sanader pereiben

olyan eljárási hibák történtek, amelyek miatt a jogi egyetemen megbuktatnák a diákokat.

Zoran Milanovic horvát miniszterelnöknek elege van az ügyből Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A zágrábi Nova TV hétfő esti híradójában Sanader ügyvédje, Jadranka Slokovic ismertette az alkotmánybíróság döntését, amely amellett, hogy hatályon kívül helyezte a perben született ítéletet, visszautalta az ügyet a zágrábi megyei bírósághoz.

Az ügyvéd reményét fejezte ki, hogy a feltárt eljárási hibák tükrében már más fogja tárgyalni a volt horvát kormányfő ügyét, és nem az a bíró, Ivan Turudic, aki első fokon elítélte Sanadert. Turudic a Vecernji List című zágrábi napilap keddi számában erre úgy reagált:

„Nincs semmilyen ok arra, hogy ne megint én ítélkezzem Sanader perében.”