A kormány már majdnem az egész tartalékot elköltötte

Besöpörtheti a maradék nyudíjvagyont a kormány, malacpersely
Vágólapra másolva!
A kormány egy hónap alatt bő 50 milliárd forintot költött a 100 milliárdos tartalékból, már csak 10 milliárd maradt benne. Könnyen lehet, hogy mégis lesz kiigazítás, bár a nemzetgazdasági tárca államtitkára korábban azt ígérte, nem lesz.
Vágólapra másolva!

Egyetlen hónap alatt 50,6 milliárd forinttal csapolta meg a kormány a költségvetés tartalékát, így az eredetileg 100 milliárdos keretből már csak 11,5 milliárd forint maradt a Napi.hu számításai szerint.

Erre ment a pénz

A következő tételekre költ a kormány a tartalékból:

  • Déli határzár: 28,7 milliárd forint.
  • Külügyminisztérium: 4,1 milliárd forint.
  • Önkormányzatok: 4,1 milliárd forint.
  • Emberminisztérium: 3,5 milliárd forint.
  • Honvédség: 4,9 milliárd forint.
  • Katasztrófavédelem: 1,5 milliárd forint.

A maradványokat is elköltik

A kormány arról is döntött, emlékeztet a lap, hogy a tavalyi költségvetés maradványaiból akár további 56,7 milliárd forintot is felhasználhatnak a tárcák: 29,9 milliárdot azonnal elkölthetnek - az így növeli a kiadásokat és a hiányt -, míg 32,7 milliárd forinthoz egyelőre nem nyúlhatnak hozzá.

Összességében 104-137 milliárd forinttal romlott a költségvetés pozíciója egy hónap alatt,

attól függően, milyen döntés születik a költségvetési maradványok egyelőre még fel nem használható részéről.

Az év hátralévő öt hónapjára 11,6 milliárd forint marad az előre nem látható kiadásokra - így a tartalék feltöltéséhez valószínűleg módosítani kell a költségvetést.

Majdnem elfogyott a tartalék Forrás: AFP

Minden rendben

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára július 21-én azt mondta, a magyar költségvetés stabil lábakon áll, minden a tervek szerint alakul,

senkinek nem kell attól tartania, hogy a magyar költségvetést az idei második fél évben át kell szabni, vagy megszorító intézkedéseket kell hozni.

Az év felére egyébként meglett az egész évre tervezett hiány 92 százaléka, de Tállai András elmagyarázta, hogy ez normális, a költségvetés minden évben fejnehéz, vagyis a kiadások inkább az év elején, a bevételek viszont inkább az év végén jelentkeznek.