Jönnek a NAV-os számlázóprogramok

Online pénztárgép egy debreceni üzletbe
Debrecen, 2014. január 7. Online pénztárgép egy debreceni üzletben 2014. január 7-én. A Nemzetgazdasági Minisztérium azt javasolja a pénztárgép-cserét figyelemmel kísérő munkabizottságnak, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal online adatkapcsolatra képes gépekre való átálláshoz biztosítandó állami támogatás igénybevételének határideje január 31. legyen. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A kormányzat már dolgozik azon, hogy be lehessen kötni a cégek számlázó rendszereit is az adóhivatalhoz. Az államtitkár szerint így fel lehetne számolni a csalásokat.
Vágólapra másolva!

A boltok online pénztárgépeihez hasonló módon a céges számlázó rendszereket is összekapcsolja az adóhivatallal a kormány. Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára azt mondta a Napi Gazdaságnak, hogy a kormány már dolgozik a megoldáson.

A NAV így folyamatosan látja majd a cégek számlaforgalmát, az államtitkár szerint ezzel kiszűrhető lesz a csalások többsége.

Pankucsi azt is elmondta a lapnak, hogy az adózás rendjét meghatározó mostani jogszabályt január elsején egy másik váltja fel, az új törvény pedig alapvető változásokat hoz majd. Az adóhivatal a jövőben éles különbséget tehet a kötelezettségeknek mindenkor időben és rendben eleget tevő adófizetők és a notórius mulasztók, a csalók között. Előbbi csoport kellő tájékoztatásra, előzékeny segítségre és megfelelő együttműködésre számíthat a hivatal részéről, az utóbbi kategóriákhoz tartozók viszont a mostaninál is szigorúbb fellépéssel kalkulálhatnak - közölte.

Felidézte azt is, hogy az adóhivatallal elektronikus kapcsolatban álló kasszák 2013 második felében jelentek meg a hazai vállalkozások pultjain, az átállás 2014 szeptemberére fejeződött be. Tavaly több mint háromszázmilliárd forinttal emelkedett a költségvetésbe forgalmi adó címén befolyt összeg, ebből a többletből szerinte legalább 180-190 milliárd forint az online gépek használata miatt keletkezett.

A helyettes államtitkár azt is elmondta, hogy

több ezer étel- és italautomata tűnt el a különféle intézmények, üzletek, munkahelyek folyosóiról, amióta ezeket a gépeket be kell jelenteni az adóhivatalhoz.

Szerinte a berendezések jó részét korábban feketén működtették tulajdonosaik, akik megijedtek a lebukás lehetőségétől. A következő lépés az lesz, hogy ezekbe a gépekbe is olyan egység kerül, amely összeköti az automatákat az adóhatóság adatbázisaival - közölte Pankucsi Zoltán.