Fokozódik a roham az albérletekért

lakáshirdetés, kiadó lakás, albérlet, ingatlanpiac, fekete gazdaság, illusztráció
Vágólapra másolva!
Alaposan megugrottak az albérleti díjak: Budapesten például 20 százalékkal nőttek az árak, de más régiókban is jelentős volt a díjnövekedés. A felsőoktatási ponthatár ismertetése után országszerte megindult a roham a kiadó lakásokért, ami augusztusban csak tovább fokozódhat, hiszen szeptembertől több ezer egyetemista költözne. Egyre népszerűbb a szobabérlet is. 
Vágólapra másolva!

Idén 72 ezer diákot vettek fel felsőoktatási intézménybe, a többségük lakóhelyétől távol folytatja tanulmányait, olvasható a Jófogás.hu közleményében. Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke azt mondja, augusztus derekára dől el, hogy az igénylők közül kik kaphatnak kollégiumi elhelyezést.

Jelentős a túljelentkezés a kollégiumi helyekre

„Az elbírálást többek között a hallgató szociális helyzete, az intézmény és a lakóhely közötti távolság, a tanulmányi eredmény, valamint a közösségért végzett munka is befolyásolja. A jelenlegi adatok szerint feltételezhető, hogy idén még nagyobb arányú lesz a túljelentkezés, és az már most látszik, hogy főként Budapesten, valamint Sopronban és Győrben lesz a legjelentősebb a lakhatást keresők száma” – mondta a HÖOK elnöke.

A többség végül albérletbe kényszerül,

ráadásul nagyjából két hete marad arra, hogy kiadó lakást találjon. Az intézmények a kollégiumi férőhelyekért havonta átlagosan 10-25 ezer forintot kérnek el.

Mindenkit nem tudnak elhelyezni a kollégiumokban Forrás: MTI/Marjai János

A közlemény szerint ennél az árnál nem kerül sokkal többe, viszont az önálló albérletnél még mindig olcsóbb, ha lakóközösségben gondolkodunk. Ez egy új alternatíva, ami feloldhatja a piaci anomáliát, miszerint a legtöbbek által keresett 36–40 négyzetméteres garzonok, illetve 50 négyzetméteres lakások szinte elérhetetlenné váltak.

Lakótársakat keresnek

„Az albérletek iránti megnövekedett kereslet egy újfajta kínálatot hívott életre, ez pedig a külföldön egyébként már kiválóan működő szobabérlet” – mondta Oláh Alexandra, a Jófogás.hu marketingvezetője. „Nálunk eddig inkább csak ismerősök költöztek össze. A Lakótársat keresünk! kategóriával egy olyan alternatívát kínálunk, ahol az albérletet kereső fiatalok egymásra találhatnak” – tette hozzá. Elmondása szerint az új szolgáltatásuk a ponthatárok meghúzása után azonnal népszerűvé vált az egyetemisták körében.

Az apróhirdetési portál statisztikái szerint Budapest után jelenleg Debrecenben a legélénkebb a lakótárslasszózás. Általában a gépesített és bútorozott, jó közlekedési lehetőségekkel bíró lakásokat részesítik előnyben. Ami pedig a lakótársakat illeti, férfiak és nők megközelítőleg hasonló arányban gondolkodnak ebben az alternatívában, és a többségnek mindegy, hogy fiú vagy lány jelentkezik-e a hirdetésre, olvasható a közleményben.

A szakember szerint időben kell elkezdeni a keresést, mert az aktuális adatok szerint a kiadásra szánt ingatlanok és szobák általában egy hét alatt elkelnek.