Gépfegyverrel sütött szalonnát az amerikai elnökaspiráns

(FILES) - A file picture taken on   February 26, 2015, US Republican Senator from Texas Ted Cruz addresses the annual Conservative Political Action Conference (CPAC) at National Harbor, Maryland, outside Washington, DC.  United States Senator and Tea Part
Ted Cruz
Vágólapra másolva!
Ted Cruz republikánus politikus a szabad fegyverviselés híve, tegnap közzétett kampányvideójában azt demonstrálta, mire lehet még használni egy gépfegyvert.
Vágólapra másolva!

Sajátos kampányvideót tett közzé Ted Cruz, az amerikai Republikánus Párt egyik lehetséges elnökjelöltje, egyben Texas egyik szenátora. A politikus a felvételen szalonnacsíkokat teker egy gépkarabély csöve köré, majd addig lő vele, amíg a felmelegedő cső ropogósra nem süti a szalonnákat. „Itt Texasban kicsit máshogy sütünk szalonnát, mint máshol” – kommentálja. Az ötlet egyébként nem a sajátja, márciusban bejárta az internetet egy hasonló videó.

A videóval Ted Cruz feltehetően a szabad fegyvertartás iránti elkötelezettségét akarta demonstrálni. Az Egyesült Államokban az alkotmány is rögzíti, hogy minden állampolgárnak joga van fegyvert viselni. Bár a legtöbb államban különböző engedélyekhez kötik a különféle fegyvertípusokat, sok államban rendkívül lazák a szabályozások, köztük Texasban, ahol egy nagykorú állampolgár mindenféle papír nélkül vásárolhat lőfegyvert, amelyet regisztrálni sem köteles. Regisztrációhoz csak az automata, hangtompítós és hasonló, veszélyesebbnek ítélt fegyverek vásárlását kötik.

Ellenzi a fegyverkontrollt

A republikánusok hagyományosan ellenzik a fegyvertartás szigorúbb szabályozását, köztük Ted Cruz is, akinek programjában központi elem, hogy ellenezni fog minden, a fegyvertartást központilag szabályozni próbáló törvényjavaslatot, beleértve az automata fegyverek kereskedelmének tiltását. Az elmúlt években történt lövöldözések kapcsán többször felmerült egy-egy hasonló tiltás, de egyelőre csak néhány állam vezette be.

Nem Ted Cruz az első republikánus politikus, aki az utóbbi időben extrém videóval hívta fel magára a figyelmet. Nemrég Donald Trump, az előválasztáson jelenleg a legjobban álló milliárdos politikus egy kampányrendezvényen felolvasta a szintén republikánus szenátor, Lindsey Graham telefonszámát. Graham válaszul kamerák előtt, különféle eszközökkel (turmixgép, fél tégla, kenyérpirító) tette tönkre mobiltelefonját.