Az USA nem ad pénzt Puerto Ricónak

Vágólapra másolva!
Az ország csődben van.
Vágólapra másolva!

A csődbe jutott Puerto Ricónak rendezett folyamatban kell újrastrukturálni adósságát, az amerikai kormány nem tervezi, hogy mentőcsomaggal segítse ki az Egyesült Államok karibi külső területét - jelentette ki augusztus 4-i, keddi washingtoni sajtótájékoztatóján Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője.

A nagyját kifizették

Puerto Rico a hétfőn esedékes, havi 483 millió dolláros törlesztő részletének zömét kifizette ugyan a New York-i bankoknak, ám a sziget Államháztartási Társasága a főleg helyi hitelezőknek járó 58 millió dollárból mindössze 628 ezer dollárt törlesztett. A Moody's befektetői szolgálata szerint emiatt az Egyesült Államok teljes jogú önkormányzattal rendelkező társult állama fizetésképtelenné vált. A szigetcsoport teljes fennálló tartozása 72 milliárd dollárra rúg, gazdasága recesszióval küzd. A helyi munkanélküliségi ráta a duplája az amerikainak, ami miatt a lakosság tömegesen települ át az Egyesült Államokba, tovább csökkentve az adófizetők körét. Alejandro García Padilla kormányzó nemrégiben szakértői csoportot állított fel, amelynek feladata, hogy a nyár végéig tervet dogozzon ki, hogyan kerülhet ki Puerto Rico az adósság "halálspiráljából".

A kicsiknek könnyebb nem fizetni

A CNN Money szerint a Puerto Rico-i Államháztartási Társaságnak főleg a helyi hitelszövetkezetek kölcsönöztek. A San Juan-i vezetés abból a megfontolásból döntött úgy, hogy inkább ezeknek nem fizet, mint a Wall Streetnek, mert a helyieknek kisebb a bírósági érdekérvényesítő képességük, mint a nagybankoknak.