Itt követik el a legnagyobb értékű áfacsalásokat

2015.08.10. 07:42

Csaknem 1700 áfacsalást tárt fel a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) az elmúlt másfél évben, összesen 120 milliárd forint értékben, a legtöbbet a fővárosban és Pest megyében követték el.

Külföldi résztulajdonosok

A Napi Gazdaság a hétfői számában a NAV bűnügyi adataira hivatkozva azt írja: a legnagyobb értékű csalásokat a nyugat-dunántúli régióban leplezték le. Legtöbbször élelmiszer-ipari termékek, valamint fém- és acéláruk esetében követtek el visszaéléseket. Az áfát elnyelő cégláncolatokban sokszor olyan társaságok is vannak, amelyek tulajdonosai vagy ügyvezetői szerb, ukrán vagy román állampolgárok.

Főként cukor, csokoládé, tej, hús és húskészítmények esetében érhetők tetten forgalmiadó-csalásokFotó: Bielik István - Origo

Átlagosan 70 millió  

Az utóbbi időszak egy-egy átlagosnak nevezhető forgalmiadó-csalása hetvenmillió forintos kárt okozott az államkasszának. Tavaly összesen ezerkétszáz áfavisszaélést követtek el, 84 milliárd forint értékben. Az idei év első felében nagyjából félezer újabb esettel foglalkoztak a NAV nyomozói, az okozott kár 35 milliárd forint körül mozgott.

Ömlesztett szállítás

A bűnügyi tapasztalatok szerint áfacsalást főként olyan árucikkek esetében követnek el, amelyek ömlesztve szállíthatók, és nehézen vagy egyáltalán nem azonosíthatók. Sárközi Alexandra alezredes, a NAV bűnügyi szóvivője a lapnak azt mondta: főként cukor, csokoládé, tej, hús és húskészítmények esetében érhetők tetten forgalmiadó-csalások, ugyanakkor a fém- és acéliparban is nyomon követhetők a visszaélések.

Fontos az információcsere

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy mivel a forgalmiadó-visszaélések jelentős hányadában európai uniós államok cégei vesznek részt, szükség van az érintett országok közötti információcserére. Mint elmondta, évente átlagosan 150-200 megkeresést kezdeményez a NAV nemzetközi kapcsolatfelvétellel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK