Korrupcióba keveredett a hármas metró vesztese

hármas metró, 3-as metró, metrókocsi
Vágólapra másolva!
A budapesti metrótendert elveszítő észt cég a gyanú szerint félmillió euróval kente meg a lett vasút vezetőjét, Ugis Magonist. Őt már le is tartóztatták.
Vágólapra másolva!

A budapesti 3-as metró szerelvényeinek felújítására kiírt pályázatot elveszítő, észt Skinest Rail tulajdonosa a gyanú szerint félmillió euróval (nagyjából 155 millió forintnak megfelelő összeggel) vesztegette meg a szomszédos Lettország vasúttársaságának (LDz) elnökét - írja a Diena című napilapra hivatkozva a LETA lett hírügynökség.

Dízelmozdonyokat adtak el

Ugis Magonist, a lett vasúti vezetőt már letartóztatta rendőrség - a lap információi szerint épp Észtországból tartott hazafelé autójával, amikor megállították. A lett korrupcióellenes hatóság házkutatást is tartott az LDz irodáiban. A lap azt írja, hogy Magonis azután kapott pénzt, hogy a Skinest Rail nyert az LDz egyik leányvállalatának mozdonyvásárlási pályázatán. Egy magát megnevezni nem kívánó, de az ügyet ismerő forrás azt mondta az újságnak, hogy van bizonyíték a korrupcióra.

Az észt cégtől négy darab használt dízelmozdonyt vásárolt a lett vasút, darabját kétmillió euróért.

A lap viszont úgy tudja, hogy a járművek állapota nagyon eltérő.

Oleg Osinovsky, a budapesti metrótendert elveszítő Skinest Rail tulajdonosa hetven százalékban birtokol egy mozdonyjavító üzemet is Észtországban. A lett lap szerint Osinovsky hazája egyik leggazdagabb embere, aki jó kapcsolatokkal rendelkezik a hatóságoknál is.

Budapesten is próbálkoztak

A Skinest Rail pályázott a budapesti 3-as metró járműveinek felújítására is, de végül nem nyert. A cég emiatt panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz.

A cég az Európai Bizottsághoz benyújtott panaszában azt állítja, hogy ajánlata minden lényeges szempontból kedvezőbb volt a versenytársáénál, és az összes modern műszaki követelménynek megfelelt. Állításuk szerint a BKV által az ajánlat érvénytelenné nyilvánításának indokaként felhozott nyolc érv mindegyike formális jellegű volt. A Skinest meg van győződve arról, hogy az illetékes magyarországi és uniós fórumok is erre a következtetésre fognak jutni.

A budapesti metró járműveit felújító orosz Metrowagonmash mintegy 66 milliárd forintért vállalta a 3-as metró járműparkjának rendbetételét. A kocsikban nem lesz klíma, csak a vezetőfülke lesz légkondicionált - mondta nemrég Bolla Tibor a BKV elnök-vezérigazgatója.