Mesés adatok a külkereskedelemben

forint pénz pénzügyek pénztárca bankkártya bankjegy papírpénz érme apró aprópénz pénz pénzügyek pénztárca bankkártya papírpénz érme apró aprópénz
Vágólapra másolva!
Júniusban jelentősen megélénkült a külkereskedelmi forgalom: az export euróban számolt értéke 13 az importé 8,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva, míg az előző hónapban a kivitel értéke mindössze 2,3 százalékkal nőtt, az import pedig 0,9 százalékkal csökkent - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Az elemzők hihetetlen többletekről beszélnek.
Vágólapra másolva!

A külkereskedelmi többlet 820 millió euró volt júniusban, 362 millióval több, mint egy évvel korábban, és 313 millióval szárnyalta túl az egy hónnappal korábbi 507 millió eurót. Az első fél évben 4,310 milliárd eurót tett ki az exporttöbblet, 1,103 milliárddal nőtt a múlt év azonos időszakával összehasonlítva. Az export 7,9, az import 5,8 százalékkal nőtt.

Meglepetés

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az adatok nem csupán az olajárak zuhanása miatti cserearány javulást, hanem a kivitel érdemi felfutását is mutatják.

Ez utóbbi részben az európai konjunktúra élénkülésének, nagyrészt azonban az újabb autóipari és más iparágak kapacitásnöveléseinek köszönhető.

Az adatok igen kedvezőek a második negyedéves GDP adatok megjelenése előtt, mivel a második negyedévben összesen 571 millió euróval bővült a külkereskedelmi többlet, így nem kizárt, hogy a GDP növekedés újra pozitív meglepetést okoz – tette hozzá az elemző.

A viszonylag alacsony benzinár is kihat a külkeradatra Fotó: Origo

A külkereskedelmi kilátások továbbra is kedvezőek, mivel a tavalyinál gyengébb euró, a jóval alacsonyabb olajárak és az EKB mennyiségi lazítása pozitív hatással lehetnek az európai konjunktúrára, így élénkülhet a külső kereslet, ami ellensúlyozhatja a belső kereslet importnövelő hatását.

A tavalyi 6,4 milliárd után idén 8,5 milliárd euró közelébe ugorhat a külkereskedelmi többlet,

mivel a háztartási fogyasztás gyorsuló növekedésének importnövelő hatását ellensúlyozhatja az olaj- és energiaárak meredek zuhanása is – mondta Suppan Gergely.

Hihetetlen

Az éves exporttöbblet az Erste és az ING elemzői szerint várhatóan meghaladja a tavalyi 6,4 milliárd eurót. Balatoni András az ING Bank vezető elemzője elmondta: továbbra is

Ennek kínálati oka az autógyárak korábbi befektetései miatt felfutó termelés, ami várhatóan szeptembertől lassan tompulni fog az erősödő bázisnyomán. Az éves külkereskedelmi többlet 6,5-7 milliárd euró között lehet - tette hozzá.

Barczel Vivien, az Erste Bank elemzője szerint is masszív többlet a júniusi.

A szakértő úgy vélekedett, az autóipar húzta az export bővülését, amit a múlt héten megjelent ipari adatok is alátámasztanak. A mostani masszív havi érték azonban csökkenhet az év hátralévő részében - vélekedett.