Páratlan aranyhamisítási botrány Magyarországon

arany gold
Aranytömbök Bécsben - ebből szeretnének minél többet otthon látni az osztrákok
Vágólapra másolva!
Hamis aranytömböket adott biztosítékként a Kézizálog Zrt. tulajdonosa több magyar milliárdosnak és pénzintézetnek. Amennyiben ez igaz, az év elején csődbe ment zálogcég és annak egyszemélyes tulajdonosa, Bíró Péter által okozott veszteség akár 30 milliárd forint is lehet.
Vágólapra másolva!

Éjszaka a zálogtárgyakat csereberéli, és van, amikor aranyat is önt! - így viccelődtek Bíró Péteren ismerősei egykor. A Kézizálog Zrt. veszteségét nem fedezik a zálogba vett tárgyak, a tulajdonos által fedezetül adott aranytömbökről pedig kiderült: vélhetően hamisak - tudta meg a Napi.hu.

Több milliárd forint után futhatnak az érintettek Forrás: Lisi Niesner | Bloomberg | Getty Images

Az utóbbi tétel még nem szerepelt az év elején becsődölt cég veszteséglistáján, pedig magánszemélyek és bankok adtak sok százmilliós kölcsönöket - valódi vagy hamis aranyfedezet mellett - a cég egyszemélyes tulajdonosának, Bíró Péternek.

A lap szerint az

Alba Takarékszövetkezet 600 millió forint kölcsönét kergeti, egy ismert budapesti nagytőkés 300 milliót vesztett, egy másik ismert milliárdos pedig kétmilliárd forintnak mondhat búcsút,

mert a visszafizetés biztosítékául adott aranyrudakról és tömbökről kiderült:

egytől egyig hamisak, trombitarézből készültek és még az aranyborítást is "lespórolták" róluk.

A csalásra csak mostanában, hónapokkal a cég bedőlése után derült fény, és az érintettek - akik a csalás tényét megerősítették, nevük mellőzését kérték, megtették a feljelentést Bíró ellen.

Ekkora aranyhamisítás - összesen több száz kilogrammról lehet szó - páratlan a hazai bűnügyi krónikákban. Sok a kérdés: hogyan készültek ezek az aranytömbök, hogyan kerülhetett rájuk fémjel, hol tárolták azokat, ha netán igazi aranytömböket cseréltek hamisra? Az ügyet a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálja.