Jól teljesítettek a magyar gyárak

audi tt roadster audi győr gyárlátogatás 2014.
Vágólapra másolva!
2015 júniusában az ipar 11 százalékkal jobban termelt, mint egy évvel korábban ugyanekkor - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból. A termelés az év első hat hónapjában 7,3 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakinál.
Vágólapra másolva!

A 11 százalékos ipari növekedésből legnagyobb részben az autóipar vette ki a részét: a teljes termelésből amúgy is 30 százalékkal részesülő járműgyártás kibocsátása 21 százalékot nőtt éves alapon.

A közúti jármű, járműmotor alkatrészeinek gyártásában a növekedés üteme még ennél is magasabb (29 százalék) volt.

Nőtt - igaz nem ekkora mértékben - a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártására szakosodott ipari üzemek termelése is. A teljes termelés 11 százalékát adó ágazat 12 százalékot nőtt egy év alatt.

Az energiaárak esése megviseli az amúgy sem túl izmos magyarországi kokszgyártást és kőolaj-feldolgozást is. Ebben a szektorban 19 százalékos volt a termelés csökkenése júniusban az egy évvel korábbihoz képest, főleg a külső kereslet erőteljes visszaesése miatt.

Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása három százalékkal emelkedett, a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártásában gyorsult a növekedés üteme: a kibocsátás júniusban 23 százalékkal bővült.

A 11 százalékos növekedés mértéke a KSH most kiadott második becslésében nem változott az előzetes adatokhoz képest.