Nyolcmilliárdból épülnek korlátok három autópályán

Tárnok, 2015. augusztus 7.
Torlódó járművek az M7-es autópályán Tárnoknál, miután három autó ütközött Érd térségében 2015. augusztus 7-én. A balesetben többen könnyebben megsérültek.
MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Tárnok, 2015. augusztus 7. Torlódó járművek az M7-es autópályán Tárnoknál, miután három autó ütközött Érd térségében 2015. augusztus 7-én. A balesetben többen könnyebben megsérültek. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 64 kilométernyi beton terelőfalat építtet közlekedésbiztonsági beruházás keretében az M3-as, az M5-ös és az M7-es autópályákon. A korszerűsítésre nettó 7,95 milliárd forintot költenek.
Vágólapra másolva!

Beton terelőfal és korlát építésére, a fizikai elválasztás korszerűsítésére írtak ki tendert három autópályára (M3, M5 és M7).

Az építkezés a múlt héten került a nagyobb nyilvánosság elé, miután az M7-es autópálya sávszűkítésének feloldását kérte a hőség miatt a Fidesz frakcióvezetője: Rogán Antal azt javasolta, hogy csak augusztus 20. után folytassák a munkálatokat. A felújítások megkezdését végül augusztus végére halasztották.

A nyár végén kezdenek hozzá

Elhalasztják augusztus 24-ig a sávszűkítéssel járó felújítási munkát az M7-es autópálya fővárosi bevezető szakaszán, közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője múlt pénteken az M1 aktuális csatornán.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkársága pedig arról tájékoztatott, hogy a szaktárca az M3-as és M5-ös autópályákon megkezdett vagy a közeljövőben indítani tervezett munkálatokra is időbeli korlátozást rendelt el.

A múlt heti sávelzárások sok bosszúságot okoztak az autósoknak Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A közbeszerzést három részre, a három autópályára bontotta le a Magyar Közút:

  • az M3-ason a Duna Aszfalt Kft. és a FERROBETON Zrt. alkotta konzorcium dolgozhat nettó 5,4 milliárdért;
  • az M5-ösön a Colas Hungária Zrt. nettó 1,1 milliárd forintért;
  • az M7-esen pedig az EuroAszfalt Építő és Szolgáltató Kft. 1,5 milliárd forintért.

Összesen mintegy nettó 7,95 milliárd forintot költenek a felújításra, derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből (TED). A korszerűsítést uniós forrásokból finanszírozzák.