Az önkormányzat szabja meg a vízdíjat Barcson

Karvalics Ottó beszél digitális átállás digitális műsorszórás FOTÓ ÁLTALÁNOS Közéleti személyiség foglalkozása polgármester politikus sajtótájékoztató SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY ünnepség beszél digitális átállás digitális műsorszórás FOTÓ ÁLTALÁNOS Közé
Barcs, 2012. október 31. Karvalics Ottó, Barcs város polgármestere beszél azon a sajtótájékoztatón, ahol a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tájékoztatót tart a digitális átállásról, az M1 déli Híradójának élő kapcsolása keretében a Somogy megyei Barcs polgármesteri hivatal tanácstereméből 2012. október 31-én. Barcs lett az ország első városa, ahol az analóg műsorszórás lekapcsolásával immár csak digitálisan fogható a TV-adás. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Vizsgálják, hogy lehet-e olcsóbb a vízszolgáltatás, ha rosszabb minőségű, de a vízdíjat nem ők, hanem a barcsi önkormányzat szabta meg - mondta az Origónak a Dunántúli Regionális Vízmű. A barcsi polgármester hétfőn elhajtotta az Origo újságíróját, amikor a fekáliával szennyezett vízről kérdeztük, amiért a lakosok ugyanúgy fizetik a vízdíjat, mint a tiszta vízért.
Vágólapra másolva!

Fekáliára utaló baktériummal fertőződött az ivóvíz Barcson - írtuk meg hétfőn. Ennek ellenére a lakosság továbbra is ugyanazt a vízdíjat kell, hogy fizesse az elhasznált, szennyezett vízért. A vizet szolgáltató DRV Zrt. lajtos kocsival ingyen osztja az ivóvizet, ez azonban mégsem ugyanaz a szolgáltatás, mint a vezetékes ivóvíz. Ráadásul helyiek beszámolója szerint a víz nemcsak ivásra, de mosdásra sem alkalmas, bőrpirosodást okoz. Így a lajtos kocsis vízosztás nem pótolja egészen a háztartások vízszükségleteit.

A DRV-t e-mailben kérdeztük arról, miért kell egy gyengébb minőségű szolgáltatásért ugyanazt a díjat fizetni, mint korábban. A szolgáltató kérdésünkre azt válaszolta, "vizsgálják annak lehetőségét, hogy érvényesíthető-e jóváírás az árhatóság által megállapított díjakból a havária időszakára".

Karvalics Ottó, Barcs város polgármestere Forrás: MTI/Varga György

Az önkormányzat írja elő

Azonban, mint írják, a vízdíjakat nem ők, hanem a barcsi önkormányzat szabta meg. "A tartálykocsis vízellátást térítésmentesen biztosítja a szolgáltató, nem kerül hozzáadásra a helyi vízdíjakhoz (...) A víziközmű-szolgáltatás díjait nem a társaság határozza meg, a DRV Zrt.-nek üzemeltetőként kötelezettsége alkalmazni az árhatóság által megállapított díjakat. 2011. év végéig az önkormányzat mint díjmegállapító hatóság határozta meg a vízdíjakat. 2012-től kezdődően a víziközmű-törvény előírása szerinti díjmoratórium van érvényben, 2013. július 1-től a társaság érvényesíti a lakossági 10%-os díjcsökkentést" - írták.

Korábban az Origo megkereste a barcsi KDNP-s polgármestert, Karvalics Ottót, aki azonban nem kívánt válaszolni a kérdésekre. Titkárnőjével üzente: a témával kapcsolatban a DVR-nél érdeklődjünk.

Vízosztás lajtos kocsiról Forrás: MTI/Rosta Tibor

Drága a barcsi víz

Barcson egyébként országos összehasonlításban is rendkívül magas az ivóvíz- és csatornadíj. A kettőt összeadva 850 forintba kerül a víz köbmétere, amely több, mint például Budapesten. Pedig a fővárosban világviszonylatban is rendkívül drága a víz.

Cikkünk megjelenése előtt e-mailben fordultunk a barcsi polgármesteri hivatalhoz, akiktől a következőket kérdeztük:

  • Miért kell fizetni a szennyezett ivóvízellátás után vízdíjat?
  • Ha fizetni kell, miért ugyanannyit kell, mint eddig? A lajtos kocsival biztosított ivóvízellátás nem ugyanolyan minőségű szolgáltatás, mint a vezetékes ivóvízellátás. Egyetértenek-e azzal, hogy egy rosszabb ellátásért ugyanannyit fizessenek a lakosok?
  • Tervezi-e az önkormányzat, hogy ezen változtasson, például hasonló hibák esetére olcsóbbá vagy ingyenessé tegye a vízellátást?
  • Miért kerül Barcson kimagaslóan sokba, 850 forintba a víz- és csatornadíj?

Válaszaikat, amennyiben megérkeznek, közöljük.